Bezár

SZTE JGYPK Hírarchívum

BIP-GREEN_SKILLS

„GREEN SKILLS” – BIP ERASMUS+ mobilitási program a Nagybányai Művésztelepen

„GREEN SKILLS” – BIP ERASMUS+ mobilitási program a Nagybányai Művésztelepen

2023. október 26.
2 perc

A rövidtávú mobilitást a Kolozsvári Egyetem, Képzőművészeti és Design Kara szervezte (Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca). A programra három egyetem kapott meghívást: az olaszországi Accademia di Belle Arti di Bari, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszéke és az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz-Művészettörténet Tanszéke.

Az Erasmus+ Blended Intensive Programon (BIP) az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz-Művészettörténet Tanszékről három oktató: Dr. habil. Orosz Klára, Dr. Balázs József Tamás és Varga Dóra vezetésével vett részt nyolc másod- és harmadéves Képi Ábrázolás szakos hallgató: Bárdos Orsolya, Kalocsay Anett, Kiss Klaudia, Ökrös Dóra, Ujvári Janina, Simon Lili, Szentpéteri Máté és Tatár Éva.

BIP-GREEN_SKILLS1

A BIP program egy rövid időintervallumú, de rendkívül intenzív együttműködési időszakot jelent, amely alkalmat nyújt a különböző országokból meghívott egyetemek résztvevőivel személyesebb, élőbb szakmai tapasztalatcserére és közös élményszerzésre. A személyes kapcsolatépítés lehetőséget ad a további együttműködésekre, BIP programok jövőbeli kiépítésére, vagy akár újabb partner-egyetemekkel történő Erasmus+ bilaterális szerződések megkötésére. A BIP tudományterületenként nagyon változatos és eltérő tematikájú lehet, ebből következően nagyon különböző témakörű programok és tapasztalatszerzések lehetségesek.

A Nagybányai Művésztelepen megrendezett Erasmus+ BIP mobilitás tematikája a „Green Skills” volt, amely a környezettudatos alkotói módszerek használatára, és azok minél szélesebb körben történő népszerűsítésére hívta fel a figyelmet. A programon elsősorban land art művek születtek, melyeknek a nagy hagyományú és kultúrtörténeti jelentőségű Nagybányai Művésztelep biztosított egy különleges atmoszférájú alkotói környezetet. A hallgatók a természeti környezet formavilágát és elemeit (sziklák, kövek, növényzet stb.) felhasználva hoztak létre szabadtéri installációkat. A land art alkotások rendszerint kérészéletűek, mivel elkészültüket követően a természetre bízva sorsukat, az időjárás és egyéb tényezők következtében idővel megsemmisülnek, azaz visszaveszi őket a természet. Így ezeknek a munkáknak a megőrzése, reprezentálása és láthatóvá tétele a szélesebb közönség számára fotódokumentációk segítségével valósulhat csak meg.

A BIP mobilitás során készült land art művek az alkotótelep parkjában láthatók. Az alkotásokról készült fotódokumentációk a művésztelep galériájában megrendezett kiállításon kerültek bemutatásra (az alábbi linken megtekinthetők), továbbá tervezünk egy beszámoló kiállítást a résztvevő hallgatók és oktatók munkáiból a Rajz-Művészettörténet Tanszék Fischer Ernő Galériájában, amelyre szeretettel várjuk majd az érdeklődőket.

Teljes galéria:

„GREEN SKILLS”

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek