Bezár

Hírek

foep_nappal

Kutatók Éjszakája 2023 - a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar programjai - Galériával és videóval

Kutatók Éjszakája 2023 - a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar programjai - Galériával és videóval

2023. szeptember 11.
12 perc

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

Galéria:

Kutatók éjszakája a JGYPK-n 2023

Videó:


Időpont: 2023. szeptember 29 - 30.

Kutatok-ejszakaja-program

A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar programjai:

Program megnevezése: ENERGIA: A JELEN ÉS A JÖVŐ LEHETŐSÉGEI

Program leírása: Az energiatakarékosság fontossága. Modern lehetőségek otthonunkban. Új energiatermelési módok. Mindezek bemutatása működő, kipróbálható modellek segítségével. Drónok és felhasználásuk.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., 1051-es tanterem

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 17:00-20:00

Szervező: Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézet, Technika Tanszék

Bővebb információ: https://bit.ly/3r8CGGZ


Program megnevezése: TORRICELLI ÉS A LÉGNYOMÁS

Program leírása: A JGYPK Általános és Környezetfizikai Tanszéke a Természetismereti Tudástárral együttműködve, a Kar támogatásával készíttette el, s állíttatta fel a JGYPK központi épületének udvarán a légnyomás méréséül szolgáló Torricelli csövet. A lift oldalához rögzített, 11 méter magas, műanyagból készült csőben lévő folyadék magasságából és sűrűségéből meghatározható a körülöttünk lévő levegő nyomása, azaz a légnyomás értéke. Az eszköz megtekintése mellett további, a légnyomáshoz kapcsolódó kísérletek lesznek láthatóak a bemutatón, és választ kapunk arra is, hogy vajon mi "ragasztja" a csőbe a folyadékot, miért nem folyik ki az az alul nyitott csőből. További információkért látogasson el az alábbi honlapra: http://www.jgypk.hu/tanszek/fizika/Torricelli-cso.htm

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., JGYPK Főépület udvara

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 18:00-21:00

Szervező: Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézet, Technika Tanszék

Bővebb információ: https://bit.ly/3LkuhHj


Program megnevezése: LÁTVÁNYOS FIZIKAI KÍSÉRLETEK A FIÓKBÓL

Program leírása: A program során egyszerű, a hétköznapjainkban rendszeresen előforduló tárgyakból és eszközökből összeállított kísérletek kerülnek bemutatásra. A megfigyelt jelenségekhez rövid és mindenki (kisiskolás kortól kezdődően) számára érthető magyarázatok társulnak. A kísérletek a fizika számos területéről kerülnek kiválasztásra, mint például házilag elkészíthető vízibuzogány, Cartesius-búvár akcióban, egymásba kapaszkodó könyvek, különleges buborékmutatványok. Az előadás végeztével a résztvevők számára kiosztásra kerül egy dokumentum, mely tartalmazza a bemutatott kísérletek elkészítéseinek pontos leírását. A program célja, hogy megmutassuk nézőink számára, a fizika az életünk szerves része, különbnél különb fizikai jelenségek játszódnak le a mindennapjainkban, a környezetünkben. A kiosztott leírások alapján a résztvevők otthon elvégezhetik a látott kísérleteket, mely a családok minőségi időtöltésén túl a gyerekek természettudományos érdeklődését is növeli.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Első emeleti folyosó

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 18:00-22:00

Szervező: Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézet, Technika Tanszék

Bővebb információ: https://bit.ly/45MyaNx


Program megnevezése: LEJTŐS FURCSASÁGOK – MEGLEPŐ MECHANIKAI ÉS ELEKTROMOS JELENSÉGEK LEJTŐKÖN

Program leírása: A mindennapokból is jól ismert egyszerű gépünk, a lejtő sok-sok fizikai érdekességet rejt magában. Alkalmas mozgás- és súrlódásvizsgálatra, sőt a földi mágneses mező kimutatása is elvégezhető egy egyszerű lejtővel. Kis trükkökkel elérhető, hogy a testek ne gyorsulva guruljanak le rajtuk, esetleg éppen felfelé mozogjanak. Otthon használatos egyszerű eszközeink többsége is átalakított lejtő. Galilei munkásságán keresztül jelentős a fizikatörténeti szerepe is. Programunkon ezt a sokoldalú lejtőt mutatjuk be az érdeklődőknek − kísérletekkel és magyarázatokkal.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Első emeleti folyosó

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 18:00-22:00

Szervező: Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézet, Technika Tanszék

Bővebb információ: https://bit.ly/3sPWgbH


Program megnevezése: TÜZES, JEGES KÍSÉRLETEK – KÖZÉPPONTBAN A LÁNG ÉS A CSEPPFOLYÓS NITROGÉN

Program leírása: Tűz és jég: ellentétes dolgoknak gondoljuk őket. Egy azonban közös bennük, csodálatos jelenségek, változások állíthatók elő segítségükkel, ezeket mutatja be a programunk. A program során megismerkedünk az égés különböző formáival, a láng kialakulásával, szerkezetével, jellemzőivel, a lánggal működő fényforrásainkkal. Kísérletezünk nagy hideggel - cseppfolyós nitrogén segítségével: forralunk vizet hűtéssel, összeroppantunk palackokat, felfújunk és összezsugorítunk léggömböket, gyártunk szappanbuborékot fújás nélkül, termelünk áramot hideggel, jégkoronggá alakítjuk a krétát, lelassítjuk a folyamatokat. És végül gejzírt varázsolunk a terembe.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Interaktív Tudástár

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 18:00-22:00

Szervező: Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézet, Technika Tanszék

Bővebb információ: https://bit.ly/3ZcIls8


Program megnevezése: HANGOS FIZIKA

Program leírása: A hangok életünk meghatározó részei, még ha sokszor ennek nem is szentelünk nagy figyelmet. De vajon hogyan keletkeznek a hangok? Mitől függ az, hogy milyen hangot adnak ki a hangszerek? Miért szólhat ugyanaz a zenei hang többféleképpen? Hogyan válik az osztályból pillanatok alatt közös zenekar? Ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ kísérletes bemutatónkban. Célunk, hogy a látogatók jobban megértsék a hangok világát, a hangszerek működését. Ehhez minél több jelenséget próbálunk nem csak szemmel láttatni, hanem füllel hallatni is. A program az SZTE JGYPK Technika Tanszék szervezésében valósul meg.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 6725, 1149. Kistudós laboratórium

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 18:30-22:00

Szervező: Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézet, Technika Tanszék

Bővebb információ: https://bit.ly/3RyAVxN


Program megnevezése: A FIZIKA FÉNYEI - OPTIKAI KÍSÉRLETEK

Program leírása: A fény terjedése. A fény nem egyenes vonalban terjed? Alapvető geometriai optikai kísérletek, fényvisszaverődés és fénytörés, lencse, tükör, planparalel lemez. Szivárvány eső nélkül – a fénytörés és a prizma. Newton és a diszperzió. Magunkra ölthetjük Newton kosztümös, korhű jelmezét, egy-egy pillanatra visszarepülünk az 1700-as évek elejére. Az optikai szálak működésének fizikai alapja, optikai szálak bemutatása. Szappanbuborékok és a fény interferenciája. A fény elhajlása, diffrakció és lézer show vörös és zöld színű lézerrel. Additív és szubtraktív színkeverés. Elektronsugarak nyomában, katódsugarak mechanikai hatása. Elektron-diffrakció.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 6725, 1154 - Fizika előadó

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 19:00-22:00

Szervező: Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézet, Technika Tanszék

Bővebb információ: https://bit.ly/3EwPda6


Program megnevezése: A RÉGI KOROK ISKOLÁJÁNAK VILÁGA - FORRÁSOK BŰVÖLETÉBEN

Program leírása: Az iskola világa mindannyiunk életének hosszabb-rövidebb ideig fontos részét képezte/képezi. A program során gyerekek és felnőttek is betekintést nyerhetnek a régi korok iskolájának világába különböző típusú írásos forrásokon (tankönyvek, bizonyítványok, értesítők, anyakönyvek, tanrendek, diplomák stb.) megtekintésén keresztül. A forrásokhoz egy izgalmas játékos kvízt készítettünk, amely segítségével a látogatók - mini tudósokként - maguk kereshetik meg a forrásokban a megadott kérdésekre a válaszokat!

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Tankönyvmúzeum

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 16:00-19:00

Szervező: Alkalmazott Pedagógiai Intézet

Bővebb információ: https://bit.ly/48cPAnW


Program megnevezése: KREATIVITÁSRA FEL!

Program leírása: Az érdeklődők egy alkotó foglalkozás keretében a kisgyermekek óvodai és otthoni nevelését támogató vizuális eszközök és fejlesztő játékok alkotásában vehetnek részt. A program az SZTE JGYPK API Óvodapedagógus-képző Tanszék szervezésében valósul meg. A 2 órás intervallumban a csatlakozás folyamatosan lehetséges.

Helyszín: 6725 Szeged, Hattyas sor 10., 7. épület, 7101-es terem

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 18:00-20:00

Szervező: Alkalmazott Pedagógiai Intézet, Óvodapedagógus-képző Tanszék

Bővebb információ: https://bit.ly/467HtqO


Program megnevezése: ROBOTIKA SZABADULÓSZOBA - EGY MESSZI-MESSZI GALAXISBAN

Program leírása: Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Tanszék, a Bárczi EGYMI és a Somogyi-Könyvtár közös robotika kalandjában távoli galaxisokba repítjük a szabadulószoba állomásain végighaladó érdeklődőket. 6 állomást alakítunk ki, ahol természettudományos, irodalmi és filmes kalandok segítségével kerülünk közelebb az űrhöz a különböző robotok segítségével, miközben a 21. századi tanulási képességek fejlesztését is szem előtt tartjuk.

Helyszín: 6725 Szeged, Hattyas sor 10., 6024-es terem

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 16:00-17:00, 17:00-18:00

Szervező: Alkalmazott Pedagógiai Intézet, Tanulásban akadályozottak pedagógiája szakcsoport

Bővebb információ: https://bit.ly/3rhlfE5


Program megnevezése: HÁZI KEDVENC VAGY SEGÍTŐTÁRS?

Program leírása: Házi kedvenc vagy segítőtárs? Kiknek segítenek a segítőkutyák? Mitől különlegesek?

A segítőkutyák kiválasztásának, képzésének és alkalmazásának hazai szabályzása európai szinten is kiemelkedő. Népszerűségük egyre növekszik. Éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy minél több reális információt osszunk meg velük kapcsolatban.

Programunk során több szervezet tanuló és vizsgázott, aktívan dolgozó segítőkutyái segítségével bemutatókat és közös játékokat tervezünk. Szeretnénk, ha bepillantást nyújthatnánk a kutyák képzésébe és a munkájuk izgalmas pillanataiba.

A programot minden korosztály számára ajánljuk. A gyerekeket a közös játék, a felnőtteket a hasznos információk miatt várjuk szeretettel.

Nagyobb létszámú csoport szervezett látogatása esetén bejelentkezést mindenképpen kérünk!

Helyszín: 6725 Szeged, Hattyas sor 10., 6020-as terem

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 18:00-19:00, 19:00-20:00

Szervező: Alkalmazott Pedagógiai Intézet, Tanulásban akadályozottak pedagógiája szakcsoport

Bővebb információ: https://bit.ly/3Ljth66


Program megnevezése: TANULMÁNYOK A TÁRSADALOMRÓL - KUTATÁSOK AZ ALKALMAZOTT TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK TÉMATERÜLETÉN - WORKSHOP

Program leírása: A JGYPK tudományos pályázata által támogatott workshopon és műhelybeszélgetésen résztvevők betekintést kapnak az alkalmazott társadalomtudományok tématerületén folyó diákköri munkába, valamint a hallgatók által folytatott empirikus kutatások módszertanának és eredményeinek bemutatása mellett a kutató-hallgatók tudományos érdeklődésébe, célkitűzéseibe és szerepmegvalósításába is.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 6725, 1101-es terem

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 17:00-19:00

Szervező: Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet, Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék

Bővebb információ: https://bit.ly/3r7wfDZ


Program megnevezése: TÁRSADALOMINNOVÁCIÓS KUTATÁSOK AZ SZTE TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS KOMPETENCIAKÖZPONTJÁBAN

Program leírása: Az SZTE IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetencia Központ keretében az egyetem harmadik missziójának megvalósítását támogató feltáró kutatások, társadalominnovációs fejlesztések és hatásvizsgálatok zajlanak a társadalmi integráció, a társadalmi felzárkózás, valamint a család- és ifjúságügy tématerületén. A Központ további tevékenysége a kutatási tényeken alapuló fejlesztések megvalósítása és értékelő vizsgálatok folytatása: HH és HHH helyzetű személyek (NEET, roma fiatalok, egyetemi hallgatók, fiatal munkavállalók, stb.), családbarát egyetem, családbarát munkahely, illetve interdiszciplináris családtudományi (family studies) kutatások és fejlesztések szervezése és megvalósítása. Az eseményen az SZTE Interdiszciplináris Családtudományi Kutatóközpont és az SZTE Roma Kiválósági Központ kereteiben a legutóbbi évben történt kutatások eredményeiről és az azokból kirajzolódó fejlesztési lehetőségekről beszélgetünk, a kutatók által tartott rövid prezentációk után a téma szakértőivel és a jelenlévő érdeklődőkkel.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 6725, 1101-es terem

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 19:00-21:00

Szervező: Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet, Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék

Bővebb információ: https://bit.ly/3Pyle8h


Program megnevezése: ROBOTKAR, SAJÁT KÉZZEL

Program leírása: A foglalkozás első részében az ismert Mindstorm LEGO EV3-as készlet bemutatásán túl, könnyen beszerezhető, olcsó eszközök, pl.: orvosi fecskendők, benzincső, kábelkötegelők segítségével, elkészített hidraulikus robotkar (manipulátor) működését, megépítésének fázisait, vezérlőpanelét, valamint a működtetéséhez szükséges egyszerű programot ismerhetik meg a résztvevők. A bemutató után kisebb, négy fős csoportokra osztva megépítünk egy hasonló robotkart, mely vázát hulladék kartonpapírból készítjük el. Lemásoljuk a bemutatott robotkaron található hidraulikus megoldást, vezérlését azonban egyszerű mechanikus módszerrel valósítjuk meg.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 6725, Próbáld ki! laboratórium (1231.)

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 17:00-18:30, 19:00-20:30

Szervező: Interaktív Természetismereti Tudástár

Bővebb információ: https://bit.ly/3rhpW0C


Program megnevezése: A TERMÉSZET TEMETKEZÉSI VÁLLALKOZÓI

Program leírása: A Tudástárban található a vidék legnagyobb bogárgyűjteménye. Az ebben fellelhető példányok segítségével bemutatjuk a lebontásban szerepet játszó bogarak sokszínűségét. A foglalkozást más állatcsoportok képviselőivel is színesítjük.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 6725, Biológia előadó

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 18:00-18:30, 20:00-20:30

Szervező: Interaktív Természetismereti Tudástár

Bővebb információ: https://bit.ly/3Ri4uU6


Program megnevezése: „ÉJSZAKA A MÚZEUMBAN” – NYOMOZZ A TUDÁSTÁRBAN!

Program leírása: Az Interaktív Természetismereti Tudástár kiváló lehetőséget nyújt egy olyan esti programra is, melynek során játékos feladatok, rejtvények megoldásával jut el a látogató egy-egy kijelölt pontra, miközben bejárja a múzeumot, megcsodálva annak gazdag, sokszínű gyűjteményét.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 6725, Tudástár kiállítóterei

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 18:00-22:00

Szervező: Interaktív Természetismereti Tudástár

Bővebb információ: https://bit.ly/3sJyCNH


Program megnevezése: JÁTSSZUNK EGYÜTT TERMÉSZETESEN!

Program leírása: A játék nem csupán a klasszikus formában létezik. Lehet verseny, vetélkedés, feladat, vizsgálat és vizsgálódás, kísérlet, helyzetgyakorlat. Szeretnék ötleteket adni olyan gyakorlatokhoz, amit majd önmaga otthon is kipróbálhat.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 6725, Biológia előadó

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 18:00-22:00

Szervező: Interaktív Természetismereti Tudástár

Bővebb információ: https://bit.ly/3sM6idQ


Program megnevezése: MADARAK A KERTBEN ÉS A HÁZ KÖRÜL

Program leírása: A program megvalósítása során azoknak a madárfajoknak a megismerését tűztük ki célul, amelyek a közvetlen környezetünkben is előfordulnak. Megismerkedünk életmódjukkal, környezeti igényeikkel, megpróbáljuk a hangjuk alapján is felismerni őket, hiszen nap mint nap legtöbbször a hangjukat halljuk, de magát az állatot nem látjuk. Áttekintjük azokat a madárvédelmi lehetőségeket, amelyekkel segíthetünk e tollas kedvenceinknek. Bemutatjuk a különböző odútípusokat, azt, hogy mely fajok melyikbe költöznek be szívesen. Foglalkozunk azzal is, hogy mit tehetünk a nem odúban költő fajok érdekében. Az Interaktív Természetismereti Tudástár gazdag madárgyűjteményében mindezeket a fajokat közelről be tudjuk mutatni a rendezvényen az érdeklődő közönségnek.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 6725, Interaktív Természetismereti Tudástár, Ökológia terem és Madaras terem

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 18:30-19:00, 21:00-21:30

Szervező: Interaktív Természetismereti Tudástár

Bővebb információ: https://bit.ly/4875Gj1


Program megnevezése: MADARAK ÉS DRÓNOK (DRÓNTECHNIKA HASZNÁLATA A MADÁRVÉDELEMBEN)

Program leírása: A madarak védelméhez nem árt, ha az ember is tud repülni, máskülönben hogyan tudná megszámolni a távvezetékoszlopokon költő fokozottan védett madarak fiókáit, vagy a vezetékekre felrakni a madarakat útbaigazító eltérítő szerelvényeket. Az interaktív előadás bemutatja a madárvédelmet a nagyfeszültségű távvezeték mentén, és az ehhez szükséges drónok munkájába is betekintést nyerhetnek a résztvevők. Szeretnénk a helyszínen drón bemutatót is tartani.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 6725, Nagyelőadó (1257.)

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 20:00-21:00

Szervező: Interaktív Természetismereti Tudástár

Bővebb információ: https://bit.ly/44QVJ6m


Program megnevezése: Mission impossible - a nagygombák védelme

Program leírása: A nagygombák természetvédelmi helyzete, és az amatőr természetbúvárok szerepe a nagygombák védelmében.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 6725, Nagyelőadó (1257.)

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 21:00-22:00

Szervező: Interaktív Természetismereti Tudástár

Bővebb információ: https://bit.ly/463QEsC


Program megnevezése: AIRBUS A320 REPÜLŐGÉP SZIMULÁTOR ARDUINO-VAL

Program leírása: A Microsoft Flight Simulator lehetőséget ad arra, hogy üzeneteket küldjünk neki, fogadjunk tőle. Ezt kihasználva olyan szimulátort építhetünk, mely pilótafülkéjében kapcsolók, műszerek, találhatóak pont úgy, mint egy igazi repülőgépben.. A programon résztvevők megismerhetik a rendszer legfontosabb szoftveres illetve hardveres elemeit, megoldásait, melyek

- Python program, amely kommunikál a Microsoft Flight Simulator 40th Anniversary Steam Edition-el illetve az Arduino-val,

- Arduino Mega, ami kezeli a fizikai eszközöket.

Természetesen a szimulátor ki is próbálható tesztelve a résztvevők pilótaképességét.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 6., Interaktív Természetismereti Tudástár Könyvtára

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 18:00-22:00

Szervező: Szakképzési, Felnőttképzési és Tudásmenedzsment Intézet, Informatika Alkalmazásai Tanszék

Bővebb információ: https://bit.ly/3Zb6PCa



Program megnevezése: A KANÁRI-SZIGETEK LEGIDŐSEBB SZIGETEINEK (FUERTEVENTURA ÉS LANZAROTE) FELFEDEZÉSE

Program leírása: A két keleti Kanári-szigetek (Fuerteventura, Lanzarote) nem csak a legidősebbek, de változatos formakincsükkel, érintetlen partvonalukkal vonzzák a látogatókat. Megismerkedünk a természeti és kultúrális értékeikkel, az ott élők mindennapi életével. Mindezt egy fotókiállítás és azt követő vetítettképes előadás segítségével. 18:00-18:15 Fotókiállítás megnyitó. 18:15-19:45 Előadás.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 6725, III. emelet, Interaktív Természetismereti Tudástár

Időpont: 2023. 09. 29. (péntek), 18:00-19:45

Szervező: Testnevelési és Sporttudományi Intézet

Bővebb információ: https://bit.ly/3sSRSIY

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek