Bezár

SZTE JGYPK Hírarchívum

foep_nappal

Start Ösztöndíj Plusz a Szegedi Tudományegyetemen

Start Ösztöndíj Plusz a Szegedi Tudományegyetemen

2022. január 17.
2 perc

Újabb ösztöndíj-lehetőséget hirdet a Szegedi Tudományegyetem a 2022-es felvételi eljárás során.

Az SZTE-re első helyen jelentkező és felvételt nyert hallgatók a START Ösztöndíj Plusz-ra pályázhatnak. A nyerteseknek a díjköteles emelt szintű érettségi díját, vagyis 50 ezer forintot térít vissza az intézmény, ezzel támogatva a határon túli, de Magyarországon is érettségiző, illetve újraérettségiző jelentkezőit.


A Szegedi Tudományegyetem a tehetséggondozás jegyében a meglévő vállalati, tanulmányi és szociális alapú ösztöndíjak sorát tovább bővíti a 2022-es felvételi eljárás során, START Ösztöndíj Plusz néven.


A kezdeményezés előzménye, hogy a minimálbér-emeléssel nőtt az emeltszintű érettségi vizsga díja azon jelentkezők számára, akik ezt a vizsgát iskolarendszeren kívül teljesítik. Egy emeltszintű érettségi vizsga díja 50.000 forint, ez minden olyan jelentkezőt érint, aki nem iskolarendszeren belül tesz érettségi vizsgát, illetve külföldön (például a Vajdaságban, Romániában, Szlovákiában) teljesített, azaz Magyarországon a felvételi eljárásban nem elismert érettségi vizsgával rendelkezik.


A START Ösztöndíj Pluszra azok pályázhatnak, akik 2022-ben díjköteles emelt szintű érettségi vizsgát, vagyis tanulói jogviszonyon kívül teljesített emeltszintű érettségi vizsgát tesznek. (Ezekre az érettségi vizsgákra a kormányhivataloknál kell jelentkezni, a felvételi jelentkezéssel egyidőben, 2022. február 15-ig.) Emellett első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem bármely alapképzésére vagy osztatlan képzésére, oda felvételt nyernek a 2022/2023-as tanévre és tanulmányaikat 2022. szeptemberében megkezdik az SZTE-n. A beiratkozást követően pedig aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek az első félév során.


Az ösztöndíjra a Modulo felületén lehet pályázni 2022. március 1. - július 8. között, az erre a célra létrehozott űrlap kitöltésével. Az emeltszintű érettségi díjának visszafizetésére irányuló támogatást, az egyszeri, 50.000 forint értékű ösztöndíjat, a legjobb felvételi eredménnyel rendelkező 500 első helyes felvételiző kaphatja vissza.


A Szegedi Tudományegyetem - mint a brit Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási listán a legjobb magyar egyetemként rangsorolt intézmény - kiemelt célja a tehetséggondozás. Szent-Györgyi Albert itt végezte Nobel-díjjal elismert kutatásait, itt lett biológussá Karikó Katalin, a világ legismertebb és elismertebb kutatója.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek