Bezár

Hírek

SZTE JGYPK Friss hírek

2021. március 17.
1 perc

Áder János köztársasági elnök Prof. Dr. Gulyás László kollégánk részére adományozott kitüntetést 2021. március 15-én. Gratulálunk!

2021. március 16.
1 perc

A Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter, Miniszterelnökség (mint Támogató) megbízásából a Nemzeti Tehetség Központ Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Nemzeti Tehetség Központ) felhívást tesz közzé a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj elnyerésére, a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakemberek, tehetségsegítők és tehetséggondozó szervezetek erkölcsi és anyagi elismerése céljából.

2021. március 11.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési, Felnőttképzési és Továbbképzési Intézetének Mozgóképkultúra Szakcsoportja és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság Állampolgári Kompetenciák Munkabizottsága 2021. március 19-én online tudományos konferenciát rendez Média, közösség, történet címmel.

2021. március 10.
1 perc

Ötletversenyt hirdetnek a fenntarthatóság iránt érdeklődő diákok, egyetemisták, fiatal munkavállalók, innovátorok részére. Olyan innovatív projektjavaslatokat várnak, amelyek segíthetnek csökkenteni a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság, valamint kísérőrendezvényeinek karbonlábnyomát.

2021. március 09.
2 perc

A hosszú és kényszerű hallgatás után végre egy IGAZÁN JÓ HÍR: március 16-án, kedden este - online térbe költözve - újraindulnak a Mentor(h)áló Pedagógiai esték előadásai!

2021. március 09.
1 perc

A Jászkarajenői Művelődési Ház igazgatói posztját 2020. augusztus 1.-től Dombóvári István humorista tölti be, akivel a Művelődési Máz vezetéséről és a humorista karrierjének ide vezető pontjairól beszélgettünk.

2021. március 09.
1 perc

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázatot hirdet a folyó kutatásaihoz kapcsolható, gyógyszeripari tárgyú innovációk felkarolására.

2021. március 03.
1 perc

Dr. Döbör András dékán úr 2021. március 10. (szerda) 14:00-16:00 óra közötti időtartamra oktatásmentes dékáni szünetet engedélyezett.

2021. március 03.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetemen Juhász Gyula Pedagógusképző Karának sport- és rekreációszervezés szakán másodéves hallgató, a Bajnokok csapatának tagja volt a TV2 vetélkedőjében. Csoporttársai mellett tanáraitól is kapott biztatást a műsorral kapcsolatban, amiben életre szóló élményekkel gazdagodott.

2021. március 01.
1 perc

A Délvidék Kutató Központ, a Délvidéki Szemle folyóirat, a Bácsország Vajdasági Honismereti Szemle folyóirat, a SZAB Délvidék Kutatóközpont Munkabizottsága és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Fejezetek a Délvidék múltjából címmel nemzetközi történettudományi és művelődéstörténeti konferenciát szervezett bejelentés alapján folytatott felnőttképzés formájában február 25-én az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Boldogasszony sugárúti Főépületében. A vírushelyzet miatt a szakmai továbbképzési konferenciát a járványügyi szabályok betartásával hibrid, azaz jelenléti és online részvétel biztosításával valósították meg. A jelenléti előadásokat is online módon közvetítették a résztvevők számára.


2021. február 24.
1 perc
2021. március 10-én 14.00 órai kezdettel online értekezletet tart Dr. Döbör András dékán úr karunk dolgozói részére.
2021. február 24.
1 perc

A feladatgyűjtemény célja, hogy kipróbált, jól alkalmazható feladatokkal segítse az óvodai és alsó tagozatos gyermekek angol nyelvi fejlesztést.

2021. február 23.
1 perc

Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete szeretettel meghív minden érdeklődőt a Logopédia Európai Napja alkalmából szervezett "Gondolatok a beszédről" című online rendezvényére.

2021. február 22.
1 perc

A zászló és a címer egy közösség, egy nemzet összetartozásának jelképei. Számunkra, magyar emberek számára különös jelentőséggel bírnak. Ennek legfőbb oka, hogy bár Magyarország határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival, a nemzet nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységes. Ennek az összetartozásnak – a Himnusz mellett – a legfontosabb jelképei a magyar zászló és a nemzeti címer. A Magyar Országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjául, így összetartozásunk egyik legfontosabb ünnepéül március 16-át jelölte ki. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – a Kárpátmedencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára pályázatot hirdet.

2021. február 22.
1 perc

A táborba azoknak a gyermekeknek a jelentkezését várjuk, akik különösen érdeklődnek a természettudományok iránt, szívesen megismerkednének az Interaktív Természetismereti Tudástár gazdag gyűjteményével, kipróbálnának kémiai, fizikai, biológiai kísérleteket, örömmel vennének részt olyan kiránduláson, amely során az ott élő növényeket, állatokat figyeljük meg, mindezt élményszerűen, játékokkal, kézműves foglalkozásokkal kiegészítve.

2021. február 18.
1 perc

A Magyar Formatervezési Tanács nevében eljáró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala meghirdeti a 2021. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. társfinanszírozásában, a Vasúti Műszaki Vizsgálóközpont Zrt. szervezési lebonyolítói és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság pénzügyi lebonyolítói közreműködésével.

A pályázat határideje: 2021. április 1., csütörtök éjfél

2021. február 16.
2 perc

A Délvidék Kutató Központ, a Délvidéki Szemle folyóirat, a Bácsország Vajdasági Honismereti Szemle folyóirat, a SZAB Délvidék Kutatóközpont Munkabizottsága és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Nemzetközi történettudományi és művelődéstörténeti konferenciát szervez FEJEZETEK A DÉLVIDÉK MÚLTJÁBÓL címmel 2021. február 25-én.

2021. február 04.
2 perc

Elhunyt Dr. Isky László kollégánk, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricse községben született 1941. július 7-én. 1963-ban a Szegedi Tanárképző Főiskolán, matematika–kémia–testnevelés szakos általános iskolai tanárként végzett, majd tanulmányait folytatva 1967-ben a Magyar Testnevelési Főiskolán középiskolai testnevelő tanári diplomát is szerzett.

2021. január 08.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési, Felnőttképzési és Továbbképzési Intézetének Mozgóképkultúra Szakcsoportja és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság Állampolgári Kompetenciák Munkabizottsága 2021. március 19-én tudományos konferenciát rendez Szegeden Média, közösség, történet címmel.

2021. január 27.
1 perc

Cserbik Rita az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék képalkotás szak végzős hallgatója, akinek a Magyar Kultúra Napja alkalmából online kiállítás nyílt a festményeiből. Rita a szegedi Eötvös József Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, ahol sok éves hagyomány a kiemelkedő eredményeket felmutató tanulók grafikai, festészeti és fotográfiai tárlatainak megrendezése.

2021. január 25.
1 perc
2021. január 26.
1 perc

Kérdezz tőlünk élőben az SZTE Online Nyílt Napján 2021. január 28-án!

2021. január 26.
1 perc

A Magyar Nemzeti Bank Oktatási Klub ismét tanulmányi versenyt hirdet a Kárpát-medence valamennyi magyar egyetemi hallgatójának, amely a járványhelyzet társadalmi és gazdasági hatásaival foglalkozik.

2021. január 21.
1 perc

Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem és a MAZSIHISZ pályázatot hirdet egyetemi hallgatók számára. A pályázat célja olyan egyetemi hallgatók tudományos munkájának elismerése és további kutatásainak bátorítása, akik zsidó történelemmel, kultúrával szeretnének foglalkozni.

2021. január 15.
1 perc

Pilcz Roland képregénykészítővel beszélgettünk a képregények világáról.

2021. január 04.
1 perc

Gardi Dominika, igazi megszállott görkorcsolyázó, aki – Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon folytatott a tanulmányai mellett – éjt nappallá téve edz, és versenyekre jár. Kitartó munkájának köszönhetően mára Európa legjobbjai között tartják számon. Kivételes teljesítményének eredménye a többszörös európai és a világbajnoki helyezések mellett az, hogy idén Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Szeged Sportolója díjjal tüntette ki.

2020. december 23.
1 perc
Idén rendhagyó formában vett részt karunk az SZTE Nyílt Napján.
2020. november 25.
1 perc
2020. december 11.
1 perc

A JGYPK Tankönyvmúzeum az emlékeket őrző könyvtár szellemi közegét kihasználva olyan új előadássorozatot indít, amelynek keretében ismert, vagy kevésbé ismert, de mindenképpen közérdeklődésre számot tartó témákat szokatlan megközelítésből, új nézőpontból, vagy éppen az érdekességek szintjén mutat be.

2020. december 14.
2 perc

Konferenciát szervez 2021 tavaszán az SZTE JGYPK Művelődéstudományi Intézetének KAPOCS multidiszciplináris kutatócsoportja, hogy teret adjon a 21. század első két évtizede egyik legvitatottabb jelenségének, a globalizáció és a helyi kultúrák viszonyának sokszempontú megvitatására

2020. november 23.
2 perc

A SZAB Állampolgári Kompetenciák Munkabizottsága és az SZTE JGYPK Magyar és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke 2020. november 6-án rendezte meg A kommunikáció színterei című online konferenciáját. A szervezők által meghatározott tematika tág teret biztosított az előadók számára: a kommunikáció színterein ugyanis számtalan probléma, kérdéskör vár megoldásra. Ezekből jó néhányat felvetettek és kifejtettek a konferencia résztvevői: a tanszék oktatói, alkalmazott nyelvész, illetve nyelv- és beszédfejlesztő szakos hallgatói és a társtanszékek oktatói.

2020. november 17.
1 perc

Változás az SZTE Klebelsberg Könyvtár nyitvatartásában.

2020. november 17.
1 perc

A Boldogasszony sgt 6. szám alatt található épület 2020. november 16-tól megváltozott nyitvatartással látogatható.

2020. november 16.
2 perc

A Rajz-művészettörténet Tanszék megrendülten fogadta a hírt, hogy Papp György tanár úr 2020. november 7.-én, 84 éves korában elhunyt.

2020. november 16.
1 perc

A JGYPK Tankönyvmúzeum az emlékeket őrző könyvtár szellemi közegét kihasználva olyan új előadássorozatot indít, amelynek keretében ismert, vagy kevésbé ismert, de mindenképpen közérdeklődésre számot tartó témákat szokatlan megközelítésből, új nézőpontból, vagy éppen az érdekességek szintjén mutat be.

2020. november 16.
1 perc

Letölthető az egészségügyi válsághelyzet során a Szegedi Tudományegyetemen alkalmazandó szabályokról szóló 6/2020. (XI.16.) sz. rektori-kancellári együttes utasítás és a magán és hivatalos célú utazásokkal összefüggő szabályokról szóló 11/2020. (XI.16.) sz. rektori-kancellári körlevél.

2020. november 14.
1 perc

2016-ban indították útjára az Új Nemzeti Kiválósági Programot, melynek célja, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, kutatói kiválóságot támogassa. Az idei évi program egy, a díjazottaknak megrendezett konferenciával zárult.

2020. november 12.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2020 november 16-ától visszavonásig online oktatásra áll át. A CooSpace keretrendszer az oktatási együttműködést és a tanulási folyamatot támogatja, míg az elektronikus ügyintézést a Modulo segíti. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően az SZTE valamennyi, az oktatásban érintett munkatársa és hallgatója számára ismert, felületek állnak továbbra is rendelkezésre.

2020. november 12.
1 perc

A Ludwig Múzeum és a British Council felhívást hirdet egyetemistáknak kutatási témájuk vizuális és szemléletes bemutatására. Ha érdekel a tudomány, a vizualitás és a művészet találkozása, akkor ez a te kihívásod! A program a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításhoz kapcsolódik, és a jelentkezők Barabási Albert-László tárlatvezetésén is részt vehetnek.

2020. november 11.
2 perc

Az Általános és Környezetfizikai Tanszék megrendülten fogadta a hírt, hogy Dr. Halász Tibor tanár úr, a Tanszék nagynevű korábbi oktatója, 2020. október 25-én, 88 éves korában elhunyt.

2020. november 10.
1 perc

Az új koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében – Miniszterelnök Úr 2020. november 9-i bejelentésére, valamint az IKT/5-768/178/2020. rektori határozattal elrendelt oktatási szünetre tekintettel – az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket.

2020. november 09.
1 perc

A rektori szünet elrendeléséről szóló határozat és a 9/2020. (XI.9.) sz. rektori-kancellári körlevél a kollégiumi elhelyezés szüneteltetéséről.

2020. október 26.
2 perc

Szeretettel várjuk leendő hallgatóinkat az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar ONLINE nyílt napjára.

2020. november 09.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Dékáni Kollégiuma széleskörű egyetértéssel úgy döntött, hogy a Szegedi Tudományegyetem neve állandó jelzőt kap: „Szent-Györgyi Albert Egyeteme”. Az Általános Orvostudományi Kar felveszi Szent-Györgyi Albert nevét.

2020. november 05.
2 perc

Azok a pedagógusok, akik tanítóképző intézeti tanári (Apponyi); polgári iskolai tanári; általános iskolai tanári; tanítói; óvónői oklevelüket 50, 60, 65, 70, vagy 75 évvel ezelőtt, tehát 1971-ben, 1961-ben, 1956-ban, 1951-ben, vagy 1946-ban szerezték a Szegedi Tanárképző Főiskolán vagy jogelőd intézményében (Apáczai Csere János Pedagógiai Főiskola) 2021-ben arany, gyémánt, vas, rubin, vagy gránit díszoklevélre jogosultak.

2020. október 30.
1 perc
2020. november 04-én 17 órakor nyílt meg hallgatóink kiállítása a Tiszatáj Szalonban.
2020. november 06.
1 perc

Bakti Mária – Újvári Edit (szerk.) A Nyelv és identitás kötet tanulmányaiban a nyelvhasználat identitásformáló jelentősége kerül előtérbe, hiszen az önazonosság és a csoporthoz való kapcsolódás szempontjából meghatározó a nyelvi, ezáltal kulturális beágyazódás. Mind a nyelvhasználat minősége, mind a többnyelvűség esetében az anyanyelv és a többségi nyelv tanulása, használata, viszonyrendszere számos szociolingvisztikai és társadalmi kérdést vet fel. A tanulmánykötet szerzői a nyelvhasználat és -tanulás számos aspektusát, valamint a nyelv és az identitás összefüggéseit elemzik. Szeretettel ajánljuk a kötetet a szociolingvisztika, a nyelvtanítás és a nyelvi identitás témakörei iránt érdeklődőknek.

2020. november 03.
1 perc

A harmónia dicsérete című művészetelméleti konferenciánk – mely az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz-Művészettörténeti Tanszéke által 2019. november 13–14-én került megrendezésre a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában – és ennek tanulmánykötete jelen világunkban ismét létjogosultságot biztosít egy ma már háttérbe került, komplex fogalomnak és minőségnek, a harmóniának.

2020. november 05.
1 perc

A szegedi egyetemen 20 éve működik a Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, melynek célja, hogy ösztöndíjakkal támogassa a kiemelkedő tanulmányi és tudományos eredményekkel rendelkező egyetemi hallgatókat. Az SZTE Szegedi Tehetségpont részeként működő Sófi Ösztöndíj további fontos feladatának tekinti a fiatal tehetségek teljesítményének erkölcsi elismerését, és jövőbeni életpályájuk nyomon követését, elősegítését. Az elnyerhető ösztöndíjak értékét növeli, hogy az Oktatási és Kulturális Miniszter 2008-ban a világhírű magyar tudósról elnevezett Kármán Tódor díjjal ismerte el az alapítvány munkáját, amely a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb állami kitüntetés. A Sófi Alapítvány egyedülálló tevékenységének és komplex értékelési rendszerének köszönhetően a magyar felsőoktatás nagy presztízsű ösztöndíjait osztja ki évről-évre.

2020. október 29.
1 perc

Magyarország Kormányának támogatásával az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézetében komoly gyógypedagógiai fejlesztések indultak meg a közelmúltban. Ezek közül elsőként a könnyen érthető kommunikáció hazai elterjesztését célzó programelemre szeretnék felhívni az érdeklődők figyelmét.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek