Bezár

Nemzetközi kapcsolatok

nyito_kampus_merdeka

Indonéz diákok nyertek kiválósági ösztöndíjat a Szegedi Tudományegyetemre

Indonéz diákok nyertek kiválósági ösztöndíjat a Szegedi Tudományegyetemre

2021. július 22.
2 perc

25 indonéz hallgató tölti az őszi szemesztert a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Egyetemünk elnyerte az indonéz kormány kiválósági ösztöndíj programjába való részvételt. A programra a világ 240 egyeteme pályázott, melyből az indonéz kormány összesen 60 egyetemet választott ki. Nemzetközi viszonylatban a magyar egyetemek közül csupán két hazai egyetem képviselteti magát, az SZTE és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Az indonéz kormány első ízben idén hirdette meg a kiválósági ösztöndíjprogramot (Indonesian International Student Mobility Awards - IISMA), amely egy szemesztert biztosít az indonéz hallgatók számára a világ legrangosabb egyetemein. A 2021/2022-es tanév első szemeszterében 25 indonéz diák folytathatja tanulmányait egyetemünkön.


A kiválósági ösztöndíj célja, hogy a program kezdetén 1000, majd az azt követő tanévtől kezdve, évente 10.000 indonéz hallgató juthasson el multikulturális környezetbe. A nemzetközi mobilitás jegyében kezdeményezett tanulmányutak célja, hogy a résztvevők a világ legkiválóbb egyetemein gyarapíthassák szakmai tudásukat, multikulturális ismereteiket, javítva ezzel munkaerőpiaci helyzetüket.


A közelmúltban a Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság online tájékoztatót szervezett az ösztöndíjat elnyert indonéz hallgatók számára, ahol örömmel hallották munkatársaink, hogy mennyire céltudatosak és mennyire elkötelezettek az SZTE irányába az indonéz fél által kiválasztott alapképzésben részt vevő hallgatók. A hallgatók a Gazdaságtudományi Kar, a Mezőgazdasági Kar, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, és az Állam- és Jogtudományi Kar által kínált kurzusokon vehetnek részt, mellyel a hazájukban kötelező, de szabadon választható tárgyaikat váltják ki.További információ a kiválósági ösztöndíjról itt olvasható. A karokon választható kurzusleírásról pedig bővebben:


- Gazdaságtudományi Kar


- Mezőgazdasági Kar


- Juhász Gyula Pedagógusképző Kar


- Állam- és Jogtudományi KarAz indonéz kormány finanszírozásában megvalósuló IISMA ösztöndíjprogram kitűnő példája a rövid ciklusú képzéseknek, melyek iránt egyre nagyobb az igény a nemzetközi felsőoktatási piacon, hiszen az interkulturális környezet hozzájárul a nemzetköziesítéshez, valamint a külföldi diákok jelenléte színesíti a város már eddig is jelentős nemzetközi diákéletét.


A Szegedi Tudományegyetem részvétele a kiválósági ösztöndíjprogramban mindemellett hozzájárul az indonéz egyetemekkel való együttműködések elmélyítéséhez, és növeli az egyetem nemzetközi elismertségét.


SZTEinfo

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

 • *
  már
  6
  SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszék (6723 Szeged, Brüsszeli krt. 37.)
  11:00 - 18:00
  SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszék (6723 Szeged, Brüsszeli krt. 37.)
  11:00 - 18:00
 • *
  már
  9
  SZTE JGYPK Rajz-és művészettörténet Tanszék földszintje, a frissen felavatott Vinkler Galéria aulája (6723 Szeged, Brüsszeli krt. 37.)
  16:00 - 18:00
  SZTE JGYPK Rajz-és művészettörténet Tanszék földszintje, a frissen felavatott Vinkler Galéria aulája (6723 Szeged, Brüsszeli krt. 37.)
  16:00 - 18:00

Kapcsolódó hírek