Bezár

Nemzetközi kapcsolatok

eugloh_nyito

EUGLOH tréning a hátrányos helyzetű diákok elhelyezkedéséről

EUGLOH tréning a hátrányos helyzetű diákok elhelyezkedéséről

2021. május 31.
2 perc

Fogyatékossággal élő, hátrányos helyzetű és sajátos oktatási igényű hallgatók munkaerőpiaci boldogulásáról szervez tréninget a Szegedi Tudományegyetem a EUGLOH szövetség egyetemei számára.

A húszórás tréning célja, hogy a hátrányos helyzetű hallgatók társadalmi befogadását és foglalkoztathatóságát mutassa be, európai dimenzióban vizsgálva ezt a témát. A tréning vezetői vegyes háttérrel rendelkeznek: egyetemi oktatók, hátrányos helyzetű hallgató, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ hátrányos helyzetű hallgatók támogatásában gyakorlott szakemberei, a Keresztény Roma Szakkollégium oktatója és a munkaerőpiacról egy olyan cég képviselője, amely főként fogyatékossággal élő személyeket alkalmaz.


A hazai és az európai jó gyakorlatok megismerését és fejlesztését változatos témák – például a felsőoktatásban és később a munkaerőpiacon történő integráció kérdése, a hálózatépítés fontossága vagy az ENSZ és az EU értékei – segítik majd. Az online képzés betekintést nyújt az egyetem hátrányos helyzetű hallgatóinak mindennapi nehézségeibe és a fogyatékossággal kapcsolatos tudatosság platformjává kíván válni.


A résztvevők csapatépítő játékokra és a kommunikációt fejlesztő gyakorlatokra számíthatnak, és olyan szituációkat próbálhatnak ki, amelyek a fogyatékossággal élő hallgatók mindennapi élethelyzeteit szimulálják. Megismerhetik a fogyatékossággal élők kihívásait, a sztereotípiákat és attitűdöket, valamint azt, hogy ezek hogyan befolyásolják őket a munkaerőpiacon. Hallhatnak az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményéről, megismerhetik az egyezménnyel kapcsolatban a legfrissebb bioetikai és technológiai trendeket, a rehabilitációt, valamint megvitathatnak emberi jogi kihívásokat és kérdéseket. A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény (CRPD) jogi hátterét a CRPD-bizottság egykori tagja ismerteti.


A tréning megismerteti a hallgatókkal az egyetemek felelősségét és feladatvállalását, az egyéni tanácsadás és csoportos tréningek szerepét, valamint a mozgássérült, látássérült, hallássérült és tanulási nehézségekkel küzdő hallgatók gondozásának kérdéseit.


A roma hallgatók társadalmi és felsőoktatási helyzetével kapcsolatos tapasztalatok hangsúlyosan szerepelnek a programban, kiemelve a kihívásokat és a bevált egyetemi gyakorlatokat.


Minden, a téma iránt érdeklődő hallgató jelentkezését várják az angol nyelvű, 2 kreditet érő programra! További információ és regisztráció június 1-ig az alábbi linken.


A tréning feliratozva is követhető, a segédanyagok előzetesen elérhetőek lesznek.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

 • *
  már
  6
  SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszék (6723 Szeged, Brüsszeli krt. 37.)
  11:00 - 18:00
  SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszék (6723 Szeged, Brüsszeli krt. 37.)
  11:00 - 18:00
 • *
  már
  9
  SZTE JGYPK Rajz-és művészettörténet Tanszék földszintje, a frissen felavatott Vinkler Galéria aulája (6723 Szeged, Brüsszeli krt. 37.)
  16:00 - 18:00
  SZTE JGYPK Rajz-és művészettörténet Tanszék földszintje, a frissen felavatott Vinkler Galéria aulája (6723 Szeged, Brüsszeli krt. 37.)
  16:00 - 18:00

Kapcsolódó hírek