Bezár

Kutatás

Dombi Józsefné Dr.

Dombi Józsefné Dr.

2022. április 21.
2 perc

Professor emerita

Művészeti Intézet

Ének-zene Tanszék

Telefon +36 62 544000/ 63 25

E-mail: dombi5@freemail.hu 

Oktatói szoba: Hattyas sor 10. 8001.szoba

MTMT azonosító: 10008880

Dr. Dombi Józsefné a Művészeti Intézet Ének-zene Tanszék nyugalmazott főiskolai tanára, professor emerita. Gimnáziumi tanulmányait Szegeden a Tömörkény István Gimnáziumban végezte. Alsófokú zongora, szolfézs és általános iskolai főiskolai diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Ének- és Zenetanárképző szak Szegedi Tagozatán, pedagógia szakos előadói diplomáját a JATE Neveléstudományi Intézetében, okleveles ének-zenetanár diplomáját az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon szerezte. 1980-ban védte meg doktori értekezését "A zenei képességek vizsgálata és fejlesztésének lehetőségei" címmel. 1994-ben kapta meg a kandidátusi fokozatot "A zenei képességvizsgálatok történeti áttekintése 1883-1993-ig. Standard zenei tesztek bemutatása, összehasonlítása és szegedi alkalmazása" c. disszertációért. Német nyelvből C típusú középfokú, orosz nyelvből alapfokú nyelvvizsgával rendelkezik egyéb nyelvismeret angol, olasz. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Bizottsága (SZAB) által hirdetett pályázaton 1992-ben és 1993-ban első díjat, valamint ezzel együtt az akadémia ezüst plakettjét kapta a benyújtott tanulmányaira. 1999-ben elnyerte a Széchenyi Professzori Ösztöndíjat. Számos hazai és külföldi konferencián vett részt és tartott előadást többek között: Nyitrán, Innsbruckban, Budapesten, Debrecenben, Passauban, Brnoban, Nagyváradon, az ISME Zenei Nevelési Világkonferencián 1994-ben Tampa-ban (USA) és 1996-ban Amsterdamban, az EAS konferenciákon 2015-től Rostockban, Salzburgban, Jelgavában vett részt a poster szekcióban.

1986-ban a Casale Monferrato-ban rendezett Nemzetközi Kétzongorás Versenyen Maczelka Noémivel első díjat kapott. A Szerzői Jogvédő Hivatal Artisjus díjjal és zenepedagógiai Artisjus-díjjal tüntette ki a mai magyar művek kiemelkedő tolmácsolásáért.


Publikációi és koncertjei száma meghaladja a 100-at. Az egyetemi és főiskolai képzésben eddig 10 különböző tárgyat oktatott. Fő kutatási területe a zenei képességvizsgálatok, tanszéktörténet. Az elmúlt években a kortárs zenepedagógiai irodalom kutatásával foglalkozott. Tagja az MTA köztestületnek, a Liszt Ferenc Társaság szegedi csoportjának, a Kórusegyesületnek, az SZTE JGYPK kitüntetési bizottságának, titkárhelyettese a Vántus István Társaság Egyesületnek. Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Ének-zene Tanszék tanulmányköteteinek szerkesztője. 2018-ban az Egészségfejlesztésért emlékplakettel, Pro Educatione életműdíjjal, 2019-ben a Magyar Művészeti Akadémia zenepedagógiai oklevelével ismerték el munkáját. 2020-ban vette át az első aranydiplomáját.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek