Bezár

Hírek

zirzen_janka_szte

Pedagógus szakra jelentkezők havi 100 ezres ösztöndíjat kaphatnak a Zirzen Janka Ösztöndíjprogramban

Pedagógus szakra jelentkezők havi 100 ezres ösztöndíjat kaphatnak a Zirzen Janka Ösztöndíjprogramban

2023. január 25.
2 perc

Pedagógusképzésre jelentkező középiskolásoknak hirdet ösztöndíjprogramot a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem. A Zirzen Janka programmal a Magyarországon fellépő pedagógushiányt csökkentené a két felsőoktatási intézmény. A havi 100 000 forintos ösztöndíjprogram közvetlen kedvezményezettjei azon felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem, vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely nappali tagozatos pedagógusképzésére.

„Célunk, hogy a pedagógusképzésben tanulók létszámát növeljük és támogatást nyújtsunk a pályán való elinduláshoz, a pályán maradáshoz” – fogalmazott Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese az SZTE által kiadott közleményében. Hozzátette: a Zirzen Janka ösztöndíjprogrammal egy speciális pedagógus életpályamodellt hoztak létre, hiszen a támogatásra az SZTE-re első helyen jelentkező középiskolások tanulmányaik megkezdését követően felmenő rendszerben, elkövetkezendő egyetemi éveik alatt, egészen a diploma megszerzéséig, folyamatosan pályázhatnak. A Szegedi Tudományegyetem a 2023/2024-es tanévben 50 hallgató számára nyújt megpályázható ösztöndíjat, ez plusz 50 pedagógushallgató felvételét jelenti.


Dr. Döbör András, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja ugyancsak üdvözölte a Kar 150 éves Jubileumi Tanévére készülve alapított ösztöndíjprogramot, és elmondta, büszke arra, hogy JGYPK és jogelőd intézményei immáron másfél évszázada állnak a pedagógusképzés szolgálatában, jelenleg tanárokat, tanítókat, óvodapedagógusokat és gyógypedagógusokat is képezve a köznevelés számára, és az új ösztöndíj segítségükre lehet a képzések sikerében. Hozzátette, a Kar jubileuma 2023-ban egyúttal a magyarországi pedagógusképzés és tanárképzés jelentős évfordulója is, hiszen Trefort Ágoston kultuszminiszter 150 éve, 1873-ban alapította a JGYPK jogelőd intézményeit, a Paedagógiumot és az Erzsébet Nőiskolát, melyet az Ösztöndíjprogramnak nevet adó Zirzen Janka volt az első vezetője.


A Szeged-Csanádi Egyházmegye felsőoktatási intézménye, a közel 100 éve Temesvárról Szegedre települt Gál Ferenc Egyetem félévenként 15 ösztöndíjjal vesz részt a program elindításában.


Az ösztöndíjprogram közvetlen kedvezményezettjei azok a felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem, vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely pedagógusképzésére. Az ösztöndíj összege havi 100 000 Ft, amely pályázat útján nyerhető el. Az ösztöndíjas jogviszony időtartama egy tanulmányi félév (5 hónap), amely minden félévben újra pályázható.


Van egy másik, szintén a pedagógus-utánpótlás biztosítását célzó másik ösztöndíjprogram is. A kormányzat által 2013-ban elindított Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program keretében a pedagógus hallgatók egy félévre 125, 250 vagy 375 ezer forint összegű ösztöndíjat nyerhetnek el.


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek