Bezár

Hírek

mecses_jgypk

Búcsúzunk Dr. Gyetvai Györgytől, a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Testnevelés Tanszék egykori vezetőjétől

Búcsúzunk Dr. Gyetvai Györgytől, a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Testnevelés Tanszék egykori vezetőjétől

2022. augusztus 23.
2 perc

Dr._Gyetvai_Gyorgy

Dr. Gyetvai György

(1940-2022)


„ A legbüszkébb arra vagyok, hogy nagyon sok tanítványomból lett testnevelő tanár. ”


Dr. Gyetvai György a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Testnevelés Tanszék egykori vezetője, életének 82. évében hosszas betegség után az égi katedrán tanít tovább. A testnevelés, a sport apostola volt, aki nem csak hirdette, de életvitelével is példát mutatott tanítványai ezreinek.

Szentlőrinckátán született 1940. november 5-én, majd a Testnevelési Főiskola elvégzését követően tanított az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban, a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumban, innen került fel Budapestre, ahol a Katonai főiskolán is testnevelőként dolgozott. 1982. július 1-jén állt munkába Szegeden és 25 éven keresztül, 2007. július 1-jéig volt a Testnevelés Tanszék vezetője. Pályázat útján került Szegedre, így közelebb kerülhet a fővárosból a felesége szülőföldjéhez, a Békés megyei Pusztaföldvárhoz. Nem bánta meg a döntést, hiszen gyönyörű időszakot töltött el, szerette a munkáját. Több hazai sporttudományi és sportszakmai szervezet munkáját segítette, vezette, ennek elismeréseként kitüntetésekkel ismerték el tevékenységét: a Testnevelés és Sport Érdemes Dolgozója (1969), Kiváló Munkáért (1978), Szocialista Kultúráért (1988), Pro Iuventute Emlékplakett (1993). Aktív közéleti tevékenysége mellett, szakedzőként számos eredményes tanítványra tett szert, mind hazai mind nemzetközi viszonylatban is atlétikában, kilenc felnőtt válogatott versenyző (Montreali Olimpia, Moszkvai Olimpia); hét magyar bajnoki cím súlylökésben (országos fedettpályás csúcs, világranglista eredmény) kötődik a nevéhez. A tanszékvezetői hivatása mellett azonban kevesebb ideje jutott az élsportra, amit nem igazán bánt meg, hiszen szívvel lélekkel a felsőoktatásban teljesedett ki, melyet kutatási területe, a testnevelő tanárképzés korszerűsítése, is jól bizonyít. 1991-ben egyetemi doktori fokozatot szerzett. Aktivitása példaértékű, nyugdíjba vonulása után még évekig járt síelni, ahol közel a 80 évhez is egész nap a pályán volt.

Tartásában, jellemében egyenes - mindannyian így ismertük Őt! Az iránta való tiszteletet neki nem kellett „kivívnia” ez jött magától! Jelleme szavak nélkül is hatott a hallgatókra és a munkatársaira is. Sokat tanulhattunk tőle szakmáról, hivatásról és emberségről. Szigorú, de következetes, melegszívű pedagógus volt, aki méltán vált a tanítványai számára példaképpé, akivel az égiek gazdagabbak, de mi szegényebbek lettünk. Nyugodj békében TANÁR ÚR! Emléked velünk marad.


A Testnevelési és Sporttudományi Intézet egykori és jelenlegi oktatói


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek