Bezár

Hírek

tudastar2

Tudástár Napja és Kutatók Éjszakája - 2022. szeptember 30. - Galériával és videóval

Tudástár Napja és Kutatók Éjszakája - 2022. szeptember 30. - Galériával és videóval

2022. szeptember 15.
12 perc

Csatlakozz első Tudástári Napunkhoz és gazdagodj természetközeli élményekkel!

Időpont: 2022. szeptember 30. (péntek)


Galéria:

SZTE JGYPK Tudástár Napja és Kutatók Éjszakája - 2022. szeptember 30.

Videó:


Kutatok_ejszakaja_es_I._Tudastar_Napja


Programok:


FŐÉPÜLET - BOLDOGASSZONY SGT. 6.


16:00-17:30 Egészséges internetezés

Mikortól számít soknak az internetezés? Kihat a testi-lelki egészségünkre a digitális világ? Hogyan lehet tudatos és kritikus a használat? Az internetezés előnyeinek és hátrányainak megvitatása, a napi szintű használat mennyiségének és minőségének elemzése. Generációk közötti különbségek, a családi minta jelentősége. A média és a testkép összefüggései, médiafüggőségek. Helyes családi szokások kialakítása. A program az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségfejlesztési és Környezeti Nevelés Intézet szervezésében valósul meg.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Kiscsoport szoba


17:30-19:00 Gazdiképző kutyatartóknak

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Biológia tár


17:45-18.00 Izland-fotókiállítás

Izland, egy sziget ahol az Atlanti-óceáni hátság a felszínre bukkan. A mi Badacsonyunkkal egyidős szigetet a tűz szülte, a jég és a víz próbálja megszelídíteni hasztalan. Az aktív vulkáni tevékenység miatt még mindig növekszik a területe, ugyanakkor Európa legnagyobb jégtakarója borítja, különleges tájain az ember csak vendég (turista). Hogyan él, küzd az ember a természet erői között, hogyan hasznosítja azokat? Ezt a világot mutatja be egy fotókiállítás és a hozzá kapcsolódó előadás.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Tudástári folyosó


18:00-19:00 A hangyászatról...kerekasztal beszélgetés és börze Dr. Gallé László ökológus professzorral

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Tudástár könyvtár


18:00-19:00 Robotok LEGO-val

Miden gyermek számára nagy élményt jelent a játék LEGO elemekkel. Már több éve elérhető a MINDSTORMS speciális építőelemekkel, motorokkal, érzékelőkkel továbbá egy programozható egységgel kiegészített készlete, mely segítségével építményeink megelevenednek. Az SZTE JGYPK Informatika Alkalmzásai Tanszékének előadásában egyszerű robotok építése mellet az egyszerű mozgások bemutatására, valamint kis csoportokban a robotok programozására kerül sor.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Próbáld ki labor, 1231-es terem


18:00-19:00 Hangos fizika

A hangok életünk meghatározó része, még ha sokszor ennek nem is szentelünk nagy figyelmet. De!!! Hogyan keletkeznek a hangok? Mitől függ az, hogy milyen hangot adnak ki a hangszerek? Miért szólhat ugyanaz a zenei hang többféleképp? Hogyan tudjuk ezt akár otthon is megvizsgálni? Ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ előadásunkban. Célunk az is, hogy a diákok jobban megértsék a hangok világát, a hangszerek működését. Ehhez minél több jelenséget próbálunk nem csak szemmel láttatni, hanem füllel hallatni is.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Fizika Tanszék 1154-es előadó


18:00-19.00 Izland-előadás

Izland, egy sziget ahol az Atlanti-óceáni hátság a felszínre bukkan. A mi Badacsonyunkkal egyidős szigetet a tűz szülte, a jég és a víz próbálja megszelídíteni hasztalan. Az aktív vulkáni tevékenység miatt még mindig növekszik a területe, ugyanakkor Európa legnagyobb jégtakarója borítja, különleges tájain az ember csak vendég (turista). Hogyan él, küzd az ember a természet erői között, hogyan hasznosítja azokat? Ezt a világot mutatja be egy fotókiállítás és a hozzá kapcsolódó előadás.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Nagyelőadó, 1257-es terem


18:00-20:00 A régi korok iskolájának világa - források bűvöletében

Az iskola világa mindannyiunk életének hosszabb-rövidebb ideig fontos részét képezte/képezi. A program során gyerekek és felnőttek is betekintést nyerhetnek a régi korok iskolájának világába különböző típusú írásos forrásokon (tankönyvek, bizonyítványok, értesítők, anyakönyvek, tanrendek, diplomák stb.) megtekintésén keresztül. A forrásokhoz egy izgalmas játékos kvízt készítettünk, amely segítségével a látogatók - mini tudósokként - maguk kereshetik meg a forrásokban a megadott kérdésekre a válaszokat! A program az SZTE JGYPK Alkalmazott Pedagógiai Intézet szervezésében valósul meg.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Tankönyvmúzeum


18:00-20:00 Energia: a jelen és a jövő lehetőségei

Kötetlen, kísérletes program. Az energiatakarékosság fontossága. Modern lehetőségek a háztartásokban. Új energiatermelési módok. Mindezek bemutatása működő szemléltető modellek segítségével, melyek egy része a látogatók által is kipróbálható.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., 1051-es terem


18:00-22:00 Torricelli nyomában

A JGYPK Általános és Környezetfizikai Tanszéke a Természetismereti Tudástárral együttműködve, a Kar támogatásával készítette el, s állítatta fel a JGYPK központi épületének udvarán a légnyomás méréséül szolgáló Torricelli csövet.

A lift oldalához rögzített, 11 m magas, műanyagból készült csőben lévő folyadék magasságából és sűrűségéből meghatározható a körülöttünk lévő levegő nyomása, azaz a légnyomás értéke. Az eszköz megtekintése mellett további, a légnyomáshoz kapcsolódó kísérletek lesznek láthatóak.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Főépület udvara


18:00-22:00 Pocket-experiments

Pocket-experiments – Fizikai kísérletek, amelyek egy köpenyzsebben is elférnek. Hogy melyiket nézheted meg, a FORTUNA segít eldönteni négy dobókocka segítségével. A projektben vár téged két tanárjejölt, egy tanári köpeny, a köpenyen 24 zseb, abban 24 fizikai kísérlet.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Fizika Tanszék folyosó


18:00-22:00 Tűzvarázs, jégvarázs – kísérletek lánggal és cseppfolyós nitrogénnel

Az anyagok, a testek szinte minden tulajdonsága módosul a hőmérséklettel; közismert pl. a térfogat változása, amit a hőmérőknél használunk fel. Programunkban megmutatjuk, hogy erős hűtés vagy erős melegítés hatására hogyan változik a szín, a rugalmasság, a nyomás, az elektromos ellenállás, a feszültség vagy a levegő összetétele. Kísérletet látunk arra, hogyan lehet nagy hideggel áramot termelni, táplálni az égést, buborékot fújni vagy éppen gejzírt gyártani. Megismerkedünk a láng kialakulásával, szerkezetével, jellemzőivel, a lánggal működő fényforrásainkkal.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Interaktív Természetismereti Tudástár, Fizikatár


18:00-22:00 Látványos fizikai kísérletek a fiókból

A program során egyszerű, a hétköznapjainkban rendszeresen előforduló tárgyakból és eszközökből összeállított kísérleteket mutatunk be. A megfigyelt jelenségekhez rövid és mindenki (kisiskolás kortól kezdődően) számára érthető magyarázatok társulnak. A kísérletek a fizika számos területéről vannak kiválasztva, mint például házilag elkészíthető vízibuzogány, Cartesius-búvár akcióban, egymásba kapaszkodó könyvek, különleges buborékmutatványok. Az előadás végeztével a résztvevők számára egy dokumentum lesz kiosztva, mely tartalmazza a bemutatott kísérletek elkészítéseinek pontos leírását. A program célja, hogy megmutassuk nézőink számára, a fizika az életünk szerves része, különbnél különb fizikai jelenségek játszódnak le a mindennapjainkban, a környezetünkben. A kiosztott leírások alapján a résztvevők otthon elvégezhetik a látott kísérleteket, mely a családok minőségi időtöltésén túl a gyerekek természettudományos érdeklődését is növeli.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Fizika Tanszék folyosó


18:00-22:00 Lejtős furcsaságok – Meglepő mechanikai és elektromos jelenségek lejtőkön

A mindennapokból is jól ismert egyszerű gépünk, a lejtő sok-sok fizikai érdekességet rejt magában. Alkalmas mozgás- és súrlódásvizsgálatra, sőt a földi mágneses mező kimutatása is elvégezhető egy egyszerű lejtővel. Kis trükkökkel elérhető, hogy a testek ne gyorsulva guruljanak le rajtuk, esetleg éppen felfelé mozogjanak. Otthon használatos egyszerű eszközeink többsége is átalakított lejtő. Galilei munkásságán keresztül jelentős a fizikatörténeti szerepe is. Programunkon ezt a sokoldalú lejtőt mutatjuk be az érdeklődőknek − kísérletekkel és magyarázatokkal.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Fizika Tanszék folyósó


18:00-23:00 Tojás-világ

…gömbölyű tojás, hosszúkás tojás, zöld tojás, foltos tojás..... Bár a tojásalak egy hétköznapi fogalom, a madarak tojásai egyáltalán nem egyféle formában jelennek meg. A szinte teljesen gömbtől az elnyújtott hosszúkás alakig, a lekerekített vagy a csaknem hegyes vég között számtalan variáció fordul elő, ami a nagysággal és a színnel együtt adja sokféleségüket, fajonkénti különbözőségüket.

A kiállítás, mely Magyarországon élő, különböző életmódú madarak tojásait mutatja be, lehetőséget ad e sokféleség megtekintésére úgy, hogy a fajok beazonosítása a szemlélő tevékeny részvételét igényli, melyet számok és színek segítenek.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Tudástári folyosó


18:30-19:00 Digitális zongora (Arduino)

A bemutatón a résztvevők megismerkedhetnek a digitális zongorák működésének technikai hátterével, egy az 1990-es évekből származó, elromlott digitális zongora javításának, átépítésének folyamatával. A digitális zongora áramköri felépítésének ismertetése, majd a hibakeresés folyamatának rövid bemutatása után a résztvevők betekintést nyerhetnek az Arduino-t, PIC mikrovezérlőt és egy Raspberry Pi-t tartalmazó eszköz működésbe, fejlesztési folyamatába. Bemutatásra kerülnek a zongorában alkalmazott alap áramköri- és a hozzájuk tartozó szoftveres megoldások, mint például a billentyűk lenyomásának, illetve annak erősségének érzékelése, majd ezek alapján a hang előállításának lehetőségei. A jelenlévők megismerkedhetnek a „zongorában futó” programok forráskódjával, a hozzájuk tartozó fejlesztői környezetekkel együtt. A program az SZTE JGYPK Informatika Alkalmazásai Tanszék szervezésében valósul meg.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6.,Tamási Áron Klub


19:00-19:30 Köszöntő és faültetés a főépület udvarában

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Udvari pódium


19:00-19:30 "Bepillantás a természet csodáiba I." - 3D rövidfilmek

3D rövidfilmek az Interaktív Természetismereti Tudástár Nagyelőadójában.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Nagyelőadó, 1257-es terem


19:00-20:00 Robotok LEGO-val

Miden gyermek számára nagy élményt jelent a játék LEGO elemekkel. Már több éve elérhető a MINDSTORMS speciális építőelemekkel, motorokkal, érzékelőkkel továbbá egy programozható egységgel kiegészített készlete, mely segítségével építményeink megelevenednek. Az SZTE JGYPK Informatika Alkalmzásai Tanszékének előadásában egyszerű robotok építése mellet az egyszerű mozgások bemutatására, valamint kis csoportokban a robotok programozására kerül sor.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Próbáld ki labor, 1231-es terem


19:30-20:30 "Zero tudatosságtól a zero waste-ig" - avagy mit tehetünk a környezetünkért a hétköznapokban?

Antal Éva a közösségi média felületeken „Vászonzsákoslány” néven vált ismertté. A több, mint 40.000-es követőbázissal rendelkező fiatal kortársai körében az ökotudatos életmód egyik nagykövetének számít. Beszélgetőpartnere Berki Enikő, a szegedi Csipetke Csomagolásmentes Bolt tulajdonosa, a CSOMBÉK Egyesület alelnöke. Küldetéstudatuk, hogy felhívják a figyelmet a fenntarthatóságra, a környezetünk védelmére. Az esemény során beavatnak minket a zero waste szokásokba, megosztják velünk praktikáikat, amelyek érintik a hétköznapokat - legyen szó akár utazásról, bevásárlásról, hulladékgyűjtésről, a fast fashion/fenntartható divat kérdéseiről vagy a növényi alapú étkezésről, vegán életmódról.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Udvari pódium


19:00-23:00 "Mikrovilág" kvíz

A program során sztereomikroszkópokba beállított, a természetből származó "tárgyak", gyakran fantasztikus filmekbe illő, vagy éppen lenyűgöző képeit csodálhatják meg a látogatók, s emellett ki is kell találniuk - persze, ha szükséges segítséggel -, mit is látnak.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Ökológia terem


18:30-19:00 Digitális zongora (Arduino)

A bemutatón a résztvevők megismerkedhetnek a digitális zongorák működésének technikai hátterével, egy az 1990-es évekből származó, elromlott digitális zongora javításának, átépítésének folyamatával. A digitális zongora áramköri felépítésének ismertetése, majd a hibakeresés folyamatának rövid bemutatása után a résztvevők betekintést nyerhetnek az Arduino-t, PIC mikrovezérlőt és egy Raspberry Pi-t tartalmazó eszköz működésbe, fejlesztési folyamatába. Bemutatásra kerülnek a zongorában alkalmazott alap áramköri- és a hozzájuk tartozó szoftveres megoldások, mint például a billentyűk lenyomásának, illetve annak erősségének érzékelése, majd ezek alapján a hang előállításának lehetőségei. A jelenlévők megismerkedhetnek a „zongorában futó” programok forráskódjával, a hozzájuk tartozó fejlesztői környezetekkel együtt. A program az SZTE JGYPK Informatika Alkalmazásai Tanszék szervezésében valósul meg.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Tamási Áron Klub


21:00-22:00 MÁS-VILÁG - Rövidfilmek bemutatása a tenger világából

A nemzetközi díjnyertes rövidfilmekben nem elsősorban a biológiai megközelités kerül előtérbe, hanem az ember és a természet viszonya a víz alatti világ szemszögéből.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Nagyelőadó, 1257-es terem


21:00-22:00 Hangos fizika

A hangok életünk meghatározó része, még ha sokszor ennek nem is szentelünk nagy figyelmet. De!!! Hogyan keletkeznek a hangok? Mitől függ az, hogy milyen hangot adnak ki a hangszerek? Miért szólhat ugyanaz a zenei hang többféleképp? Hogyan tudjuk ezt akár otthon is megvizsgálni? Ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ előadásunkban. Célunk az is, hogy a diákok jobban megértsék a hangok világát, a hangszerek működését. Ehhez minél több jelenséget próbálunk nem csak szemmel láttatni, hanem füllel hallatni is.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Fizika Tanszék 1154-es előadó


21:00-23:00 A bogarak bolygója

A Tudástárban található a vidék legnagyobb bogárgyűjteménye, amelyet Gaskó Béla és munkatársai állították össze 1975-től napjainkig. Az ebben található példányok segítségével bemutatjuk a bogarak világának sokszínűségét.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Biológia terem


22:15-22:45 "Bepillantás a természet csodáiba II." - 3D rövidfilmek

3D rövidfilmek az Interaktív Természetismereti Tudástár Nagyelőadójában.

Helyszín: 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6., Nagyelőadó, 1257-es terem


Partnereink udvari programjai 17:00 és 21:00 között:

• Büki Anett: Planty & more kézzel készült természetbarát ruhák és kiegészítők standja

• CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület - kürtőskalács készítés, környezetvédelmi bemutató

• Kézműves sátor - vászontáska festés, egyebek

• Kiskunsági Nemzeti Park - játékos foglalkozások

• Magyar Madártani Egyesület - madárgyűrűzés eszközei, madárvédelemi bemutató

• Szegedi Gombász - gombász bemutató, gombahatározás

• Szegedi Vadaspark - kisállat bemutató

• SZTE Füvészkert - botanikai bemutató

• Palic ZOO


HATTYAS SORI ÉPÜLETKOMPLEXUM - HATTYAS SOR 10.


16:00-17:00 Robots for all

Forgószínpadszerű sajátélményű robotika workshop robotkutyával és cicával, vonal- és kézkövető robotokkal, valamint tablettel irányítható robotokkal és más interaktív programokkal. A kockarajongók is találhatnak maguknak kihívást az ArTec robotkészletek segítségével, így eseményünk óvodáskortól felnőttkorig kínál kihívást minden korosztály számára.

Ha érdekel a robotokkal támogatott oktatás, de nincs eszközöd, azonban szívesen kipróbálnád a robotikában rejlő lehetőségeket, akkor oktatóként, pedagógusként is hasznos tapasztalatot gyűjthetsz a programon, amelyeket akár a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásában, fejlesztésében is hasznosíthatsz.

A program megvalósításában közreműködik a Szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.

Helyszín: 6725 Szeged, Hattyas sor 10., 6017-es terem


18:00-19:00 Segítőkutyák az életünkben

A segítőkutyák kiválasztásának, képzésének és alkalmazásának hazai szabályzása európai szinten is kiemelkedő. Népszerűségük növekedése miatt nagyon fontos, hogy minél több reális információt osszunk meg velük kapcsolatban. Programunk során tanuló és vizsgázott, aktívan dolgozó segítőkutyák segítségével, bemutatók és közös játékok során szeretnénk bővíteni a látogatók tudását. Szeretnénk, ha bepillantást nyújthatnánk a kutyák képzésébe és a munkájuk izgalmas pillanataiba. Meghívott közreműködőink a Szegeden és környékén működő kiképző és alkalmazó szervezetek képviselői, mindannyian elhivatott szakemberek. Kutyáik segítségével a közönséget bevonva közös aktivitásra invitálunk gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A program az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet szervezésében valósul meg.

Helyszín: 6725 Szeged, Hattyas sor 10., 6020-as terem


18.00-20.00: Alkossunk együtt! 

Az érdeklődők egy kreatív foglalkozás keretében az autista kisgyermekek nevelését támogató vizuális eszközök elkészítésében vehetnek részt. Emellett ismereteket szerezhetnek az autizmus témakörét érintő fontosabb kérdésekről, mint például: Mi az autizmus spektrum zavar? Milyen korai figyelemfelhívó jelei vannak? Milyen jellegzetes tünetekre figyelhetünk fel az autista gyerekek rajzaiban? Hogyan tudunk segítséget nyújtani a fejlődésükhöz? A program az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Alkalmazott Pedagógiai Intézet Óvodapedagógus-képző Tanszék szervezésében valósul meg.

Helyszín: SZTE JGYPK, Hattyas u. 10., 7. épület, 7101-es terem


A rendezvény az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, valamint az Interaktív Természetismereti Tudástár szervezesében valósul meg.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

A rendezvényen való részvétellel egyidejűleg hozzájárul, hogy Önről kép-, hang- és videófelvétel készülhet az eseményen. A felvételek elkészítésének célja a Kar rendezvényeinek megörökítése. Az elkészült felvételek a Kar honlapján, kiadványaiban és közösségi felületein is közzétételre kerülhetnek.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek