Nemzetközi hírek

2021. január 08.

A EUGLOH projekt keretében megrendezett konferenciasorozat január 19-i programjára sok szeretettel várnak minden érdeklődő egyetemi polgárt.

2020. november 16.

A EUGLOH szövetség az év végére is számos eseményt tartogat a Szegedi Tudományegyetem, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem, a Paris-Saclay Egyetem, a Portói Egyetem és a Lundi Egyetem hallgatói számára.

2020. november 05.

Az SZTE már több mint egy éve tagja az öt európai egyetemet egyesítő EUGLOH Szövetségnek. Szeretnéd tudni pontosabban, hogy miről is szól a EUGLOH, kik a tagjai, és milyen módon járulnak hozzá ahhoz, hogy mind a hallgatóknak, mind az oktatóknak lehetősége legyen nemzetközi kapcsolati hálójuk és tapasztalataik bővítésére?

2020. október 21.

Ha részese szeretnél lenni egy egyedülálló, öt európai egyetemet összefogó projektnek, amelyben az angol nyelvtudásodat is kamatoztathatod, mindemellett számos új ismeretségre tehetsz szert, akkor a EUGLOH Student Board tagságot neked találták ki.

2020. október 21.

A Campus Mundi program 9,2 milliárd forinttal támogatja a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének fejlesztését a 2016-2021 közötti időszakban. A program egyrészt a hallgatói mobilitást támogatja, másrészt a felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növeléséhez járul hozzá.

2020. október 20.

A freemover pályázattípusban a CEEPUS országok bármely felsőoktatási intézményében aktív státuszban lévő hallgatók és oktatók nyújthatnak be pályázatot a CEEPUS országok bármely felsőoktatási intézményéhez. Freemover pályázat beadására a tavaszi szemeszterre van lehetőség.

2020. október 12.

Október 22-én tovább folytatódik a Prof. Matthias Siebeck által kordinált globális egészségügy témáit érintő beszélgetés-sorozata a Ludwig-Maximilians Egyetem szervezésében.

2020. október 07.

Interaktív, online előadásaival Szegeden vendégeskedik Barbara Oakley, a világ legnépszerűbb online kurzusának oktatója. Az amerikai mérnök professzor kutatása az idegtudomány és a társas viselkedés közötti összefüggésre fókuszál.

2020. október 06.

Az oktatás, képzés és ifjúság területein aktív intézmények és szervezetek kiemelkedő eredményein át ez is láthatóvá válik. Az Erasmus+ programban megvalósított nemzetközi együttműködésekből nemcsak a résztvevők, hanem az egész társadalom profitálhat. A projektekben elért eredmények, a közzétett segédanyagok és elkészült kiadványok bárki számára inspirálók és hasznosak lehetnek. A külföldön megismert innovatív módszerek, új eszközök és technológiák így hozzájárulhatnak az oktatás és képzés széles körű fejlesztéséhez.

2020. október 01.

A Coursera a világ legnagyobb online oktatási platformja, ahol a legjobb egyetemek - köztük például a Yale, a Michigani Egyetem, és olyan vállalatok, mint a Google és az IBM - 19 nyelven kínálnak közel 4 ezer kurzust. A Coursera és a Szegedi Tudományegyetem közötti együttműködés eredményeképpen a szegedi hallgatók ingyen juthatnak hozzá ezekhez a tananyagokhoz és a kurzus elvégzését igazoló oklevélhez.

2020. szeptember 15.

Az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda közzétette a 2020/21-es tanévre vonatkozó Erasmus+ mobilitási pótpályázati felhívásokat.

2020. szeptember 15.
2020. szeptember 09.

2020. szeptember 21-24. között a Szegedi Tudományegyetem szervezésében, az EUGLOH projekt keretében valósul meg az MaPLaS+S entrepreneurial skills and self-audit pitching training. A program angol nyelvű, online kerül megrendezésre, és kifejezetten PhD hallgatók jelentkezését várják.

2020. szeptember 08.

A COVID-19 járvány alapvető hatással van az oktatás, a képzés és az ifjúság területére is. Ilyen kivételes körülmények között az Erasmus+ programnak még nagyobb szerepe van az ezeken a területeken megvalósuló innovációk elősegítésében, valamint a személyes, a szociálpedagógiai és a szakmai fejlődési lehetőségek megteremtésében.

2020. szeptember 07.

The Certificate of International Merits (CIM) was introduced at Lund University in 2014, in order to increase and encourage international activities for students. The main concept is that students collect international activities both abroad and at home, and reflect upon how the activities have developed their international and intercultural competencies. By the end of their studies they have the possibility to gain an international certificate. CIM is expected to highlight the students’ international merits, to broaden their intercultural communication skills and to widen their international network.

2020. szeptember 04.

Magyar hallgatóknak, diplomásoknak, kutatóknak valamint tudományos fokozattal rendelkező főiskolai, egyetemi oktatóknak és kutatóknak is kínál németországi tanulmányi és kutatói ösztöndíjakat a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD).

2020. szeptember 02.

A külföldről történő beutazással kapcsolatos jogszabályok változása miatt az alábbiakról értesítjük.

2020. augusztus 25.

A tanév kezdetének közeledtével, annak érdekében, hogy a Magyarországra, illetve a Szegedi Tudományegyetemre történő eljutásuk akadálymentesen megvalósulhasson, az Egyetem információs csomagot nyújt, amely további hasznos információkat tartalmaz az utazásról, a szállásról, önellátásáról és a félév kezdetéről.

2020. augusztus 14.

September 28th – 30th 2020

Organized by University of Szeged (Hungary) with the participation of member universities of the EUGLOH Alliance: Ludwig-Maximilian University of München (Germany), Lund University (Sweden), University of Porto (Portugal), Paris-Saclay University (France).

2020. augusztus 04.

Az ösztöndíj célja doktori, posztgraduális tanulmányok, vagy egy éves kutatási tartózkodás finanszírozása a bajor egyetemeken. Az egyéves ösztöndíj legfeljebb 3 évre meghosszabbítható.

2020. július 30.

A Lundi Egyetem egy további 7,5 kredites EUGLOH online kurzust indít a félévben "Introduction to E-health" címmel, ezúttal valamennyi érdeklődő SZTE-s hallgató számára.

2020. július 23.

A Lundi Egyetem igen érdekesnek ígérkező online kurzusokat hirdet a következő félévben az EUGLOH projektben részt vevő partneregyetemek hallgatói számára:

2020. július 21.

Consistent with the current pandemic situation in Hungary the University of Szeged is planning to start the education in the Academic Year of 2020-2021 in the form of the regular face-to-face learning on September 7th.

2020. július 20.

A Tempus Közalapítvány éves konferenciájának célja, hogy fórumot biztosítson a felsőoktatás nemzetköziesítését érintő aktuális kérdések megvitatására. Idén minden tervet és elképzelést felülírt a COVID-19 járvány, mely - az élet minden más területéhez hasonlóan - a felsőoktatási intézmények működését, az oktatási és kutatási tevékenységet és a nemzetközi kapcsolatokat is alapvetően megváltoztatta.

2020. július 17.

A 2020. évben az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt keretén belül a Szegedi Tudományegyetem „Proof of Concept Alap” (továbbiakban PoC) címmel pályázatot hirdet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával.

2020. július 17.
2020. július 06.

A Portói Egyetem szervezésében 3 napos workshopon vehetnek részt a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. A feladatokban a 2030-as évtized és a fenntartható fejlődési célok előrevetítésében olyan társadalmi problémákra kereshettek innovatív megoldásokat, mint a társadalom elöregedése, a klímaváltozás és a polgárság.

2020. július 06.

A Tempus Közalapítvány által koordinált felsőoktatási ösztöndíjprogramok keretein belül az ösztöndíjas kiutazások 2020. 06. 25. naptól újra megvalósíthatók, az adott célország beutazási rendelkezéseinek, továbbá a mindenkor hatályos hazai járványügyi intézkedéseknek és a küldő, illetve fogadó intézmények irányelveinek, valamint a fogadó intézmény fogadókészségének a figyelembevételével.