Bezár

Hírek

0012_20230928140400

A Békési Imre terem avatása - Fotógalériával és videóval

A Békési Imre terem avatása - Fotógalériával és videóval

2023. szeptember 29.
2 perc

Karunk 150 éves jubileumi rendezvénysorozatában kiemelt esemény volt az a meghitt ünnepség szeptember 28-án, amelynek keretében átadták a jubileum alkalmából felújított kari dísztermet, melynek megújulásával és modernizációjával régi terv vált valóra. Az immár méltó terem mostantól a Kari Tanács határozata értelmében Békési Imre, a korábbi főiskola egykori főigazgatója nevét viseli. A JGYPK ezúton kívánja kifejezni tiszteletét és megbecsülését Prof. Dr. Békési Imre iránt, aki a kar érdekében vezetőként, oktató, kutató professzorként egyaránt elévülhetetlen érdemeket szerzett, s ezzel kívánja az emlékét ápolni és megőrizni.

A professzor úr személyiségét és szellemiségét egyaránt felidéző avatóbeszédet és köszöntőt mondott Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, amelyben kiemelte, milyen fontos szerepet játszott Békési Imre nemcsak a korábbi főiskola életében, hanem a Szegedi Tudományegyetem létrejöttében is. Ezt követően Dr. Döbör András dékán köszönte meg Békési Imre családjának, feleségének, hogy hozzájárultak a terem elnevezéséhez, Békésiné Dr. Fejes Katalint virággal köszöntötte, s ígéretet tett, hogy a kar továbbra is őrzi Békési professzor úr szellemiségét.

Az immár Békési Imre termet Dr. Fendler Judit kancellár, a Jubileumi Tanév fővédnöke adta át rendeltetésének, hangsúlyozva, hogy a felújítást határidőre és színvonalasan sikerült megvalósítani. Arról is szólt, hogy az egyetem vezetése azért is tartotta fontosnak ennek finanszírozását, mert kiemelt feladatának tartja a pedagógusképzés, és ezzel a kar munkájának és törekvéseinek támogatását.

A rektori vezetés nevében Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes köszöntötte a 150 éves jubileum alkalmából a kart. Hangsúlyozta, hogy a pedagógusképzés fontos szerepet játszik a Szegedi Tudományegyetem törekvései között, amit az is mutat, hogy az egyetem létrehozta a Zirzen Janka ösztöndíjat a pedagógusképzésben résztvevő hallgatók támogatására. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar a jövő pedagógusainak képzésében mindig magas színvonalon vett részt, amit az is jelez, hogy az idei tanévben kiemelkedően magas volt az ide felvett hallgatók létszáma.

A Kovács Keve üvegművész által készített és a teremben elhelyezett ólomüveg-ablak kompozíciót, amely a Betűfároszok címet viseli, Dr. Döbör András dékán adta át, kiemelve, hogy az szimbóluma a kar 150 éves történetének éppúgy, mint a jövőbeni küldetésének.

A köszöntők után Békési Imre emléktáblájának megkoszorúzására került sor.

Galéria:

A Békési Imre terem avatása

Videó:

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek