Bezár

Hírek

boritobojte

Együttműködési megállapodás és teltház - Böjte Csaba Szemeszternyitó előadása galériával

Együttműködési megállapodás és teltház - Böjte Csaba Szemeszternyitó előadása galériával

2019. szeptember 06.
2 perc
Az őszi félév Szemeszternyitó előadását Böjte Csaba, a Szent Ferenc Alapítvány vezetője tartotta A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és gyermekek címmel, aki együttműködési megállapodást kötött a Juhász Gyula Pedagógusképző Karral.

Dr. Döbör András, a kar dékánja és Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője a félév Szemeszternyitó előadása előtt közös sajtótájékoztatón beszélt arról az együttműködési megállapodásról, amelyet az elmúlt hetekben kötöttek.


A megállapodás lényege a pedagógus továbbképzések fejlesztése, ez karunk esetében a gyógypedagógia, szociálpedagógia, kisebbségpolitika, közösségszervező és közösségi és civil tanulmányok szakos hallgatókat érinti elsősorban.


Dr. Döbör András elmondta, olyan kurzusokat szeretnének kidolgozni, amelyek az alapítvány tapasztalatait is beépíthetik a pedagógiai munkába. A hallgatóknak lehetősége nyílik Dévára, illetve az alapítvány egyéb szervezeteihez elutazni szakmai gyakorlatokra.



Az atya a Szemeszternyitó előadáson közvetlenül, humoros történetekkel mesélte el, milyen nehézségekkel találják szembe magukat, kiemelte a pedagógusok munkájának fontosságát, beszélt arról, milyen módszerekkel igyekszenek a nehéz sorsú, hátrányos helyzetű gyermekeket nevelni.

A keresztény pedagógia fontosságát hangsúlyozta, a nevelés lényegeként a gyermek szívének kitárását nevezte meg a végtelen felé.


Példaként hozta fel a mostmár Tisza-tó mellett élő Párdy Bencét, aki feladta a munkáját azért, hogy a rengeteg felgyülemlett szemetet összeszedje a környéken, a tó nádasaiban és az ártérben. Szintén mesélt a szegedi kötődésű Máté Bencéről, akinek ugyan pedagógus pályát szántak, ám ő mégis inkább a saját útjára lépett. Eltökéltségének, határozottságának hála, Bence mostanra a világ legismertebb, legsikeresebb természetfotósai közé küzdötte fel magát. Ezért fontos kiemelten odafigyelni arra, ami a gyermekekben meg van, ezt kell kibontania belőlük a pedagógusnak, erre az alázatra van a legnagyobb szükség.


Előadása végén tovább bíztatta a jelen levő hallgatókat, hogy menjenek el az alapítvány szervezeteihez, tapasztalják meg a munkát, amit ott végeznek.


Képek:

https://www.flickr.com/photos/jgypk/albums/72157710707609087


1

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek