A Magyar Tudomány Ünnepe - Zenepedagógia határok nélkül – előadóülés

Az előadások a Magyar Tudomány Ünnepe és az Ének - zene Tanszék 90 éves évfordulója köré rendeződnek; a zenepedagógia olyan új kutatási eredményeit mutatják be, amelyek a tanszék nemzetközi kapcsolatainak köszönhető együttműködések révén jöttek létre. Így összefoglalják az Erasmus+ programban elért nemzetközi kutatási együttműködés és a gyermekhangképzés területén elért eredményeket, az oktatói-kutatói cserelátogatásokat, valamint feltárják és bemutatják a nemzetközi hangversenyeken magyarországi bemutatóként elhangzott művek zenetörténeti hátterét.

Időpont: 2018. november 7. (szerda) 10 -12 óra között

Helyszín: MTA SZAB Székház (6720 Szeged, Somogyi u. 7.)


Program:


10.00–10. 15 Asztalos Andrea (SZTE JGYPK; ELTE doktori iskola):

Gyermekhangképzés. Az előadás áttekinti a témában releváns hazai és külföldi kutatásokat, valamint bemutatja az előadó saját tapasztalatait, kísérleteit és a pedagógiai következtetéseket.


10.15–10.30 Dr. Asztalos Bence (ELTE TOK): Stratégiai partnerségek 2012–2017


10.30–10.45 Dr. Boros-Konrád Erzsébet (Nagyvárad, Partiumi Keresztény Egyetem): A zene határok nélkül – Max Eisikovits. A Magyarországon kevéssé ismert, a történelmi Magyarországon született, de tevékenységét már a romániai zenei intézmények felvirágoztatása érdekében kifejtő Eisikovits Mihály (Miksa, Max) műveit helyezi középpontba az előadás.


10.45–11.00 Dr. Dombi Józsefné dr. (SZTE JGYPK): A 90 éves Ének-zene Tanszék.

A nagymúltú tanszék oktatóit, hallgatóit, képzéseit, eredményeit tárja a hallgatóság elé az előadás.


11.00–11.15 Prof. Dr. Maczelka Noémi (SZTE JGYPK): Liszt és tanítványai

Az egykori Magyarország területén született, de magyarul nem beszélő művész és nagy hatású pedagógus határokon átívelő tanári munkásságát mutatja be az előadás.


11.15–11.30 Dr. habil. Máté Zsuzsanna (SZTE JGYPK): A művészi kreativitás konstruktív és destruktív jellegéről a modernitásban.


11.30–11. 45 Dr. Varjasi Gyula (SZTE JGYPK): Zenekari partitúra számítógépes

megjelenítése. Hogyan lesz a kéziratból az előadást lehetővé tevő zenekari szólamanyag? Az előadás konkrét munkán mutatja be az egyes lépéseket.


Szervezők:

MTA Szegedi Területi Bizottsága Művészeti Szakbizottsága

SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézet Ének-zene Tanszék


Kapcsolattartó:

Prof. Dr. Maczelka Noémi (tel.: +36 30 314 4687)