Simon Éva

Tanársegéd

Nemzetiségi Intézet

Román Nyelv és Irodalom Tanszék

Telefon +36 30 9768 005

E-mail: simon.eva@szte.hu

Oktatói szoba: Hattyas sor 10, H6 épület, 6117. szoba

Simon_Eva_portreSimon Éva a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Román Nyelv és Irodalom Tanszékének tanársegédje. Gimnáziumi tanulmányait Gyulán végezte, a „Nicolae Bălcescu” Román Gimnáziumban, majd a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán román nyelv és irodalom és magyar nyelv és irodalom szakos diplomát szerzett 1992-ben. Okleveles román- és nemzetiségiromán-tanár mesterdiplomáját 2013-ban szerezte az SZTE JGYPK Román Nyelv és Irodalom Tanszékén. 2020 óta a Temesvári Nyugati Egyetem Doktori Iskolájának doktorandusza, filológia tudományágban. Doktori értekezésének kutatási témája: A magyarországi román nemzetiség identitás-változásának jegyei a „Foaia românească” (1951–2021) román nyelvű hetilap tükrében.

A hazai román nemzetiség kulturális közéletének és a román nemzetiségi sajtó fontos szereplője. Televíziós és rádiós szerkesztői munkái után, 2000 óta a Gyulán megjelenő „Foaia românească” román nyelvű hetilap főszerkesztője, valamint a NOI Kiadó igazgatója, ahol a hazai román nyelvű kiadványok nagy része jelenik meg. Több iskolai újság alapítója és szerkesztője volt.

Rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi konferenciákon, több román és magyar nyelvű publikációja jelent meg. Közéleti és kulturális tevékenységét több díjjal is jutalmazták Magyarországon és Romániában egyaránt. 2007-ben elnyerte a Budapesti Román Kulturális Intézet Média díját, majd 2010-ben a „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjat. 2011-ben, Bukarestben, megkapta a határontúli románoknak járó egyik legnagyobb állami kitüntetést: Kulturális érdemrend – Irodalom kategória (Decoraţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, categoria A „Literatură”). 2021. decemberében az általa vezetett 70 éves román hetilap, a „Foaia românească” kapta a Nemzetiségekért Díjat.


Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *