agora_kiemelt

Befejeződtek az építési munkálatok a Szent-Györgyi Albert Agórában

A műszaki átadás folyamatába lépett Szeged új kulturális és tudományos központja, a Szent-Györgyi Albert Agóra. Itt kap majd helyet a Szegedi Tudományegyetem interaktív kiállítótere, az országban egyedülálló Informatórium és az Informatikatörténeti Múzeum Alapítvány gyűjteménye is.

Szeged szívében, a Gogol utca, Jósika utca és a Kálvária sugárút háromszögében épült meg a város új oktatási, kulturális és közösségi központja. A tervezők, Helmle Csaba és Báger András vezették körbe az érdeklődőket szeptember 4-én az épületben.

A szakemberek kiemelték: számos egyéb funkciója mellett a Szent-Györgyi Albert Agóra (Szegóra) egyfajta „tudományos palota” lesz: két szinten rendezkedik be a Szegedi Tudományegyetem integrált kiállítási tere, az Informatórium, ahol a legkorszerűbb információs technológiák és eszközök kiállítása mellett többek között képernyőfal, intelligens otthon és „okos szoba” várja a látogatókat. Szerteágazó profiljából adódóan az interaktív tér kutató- és munkahelye lehet majd az egyetem hallgatóinak, bemutató helyszíne az SZTE-n született tudományos eredményeknek. Méltó helyére kerül a Szegórában a világhírű Informatikatörténeti Gyűjtemény összeállítása is, amelyet az egyetem támogatásával, annak öthalmi épületében őriztek meg az elmúlt évek során. Az informatika szélsebes fejlődésének legfontosabb mérföldköveit, a gyűjtemény legértékesebb darabjait költöztetik majd az új központba. Hamarosan beköltözhet az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont látványlaboratóriuma is az épületbe, amely az SZBK-ban folyó kutatások fontos disszeminációs tere lesz.

A szegedi universitas korábbi rektoráról, Nobel-díjas tudósáról elnevezett Szent-Györgyi Albert Agóra előadótermei, belső terei és aulája zenés-kulturális előadások és konferenciák, rendezvények helyszínéül szolgálhatnak a jövőben, de itt kap új otthont a Százszorszép Gyermekház is. A Szegórában számos innovatív, egyedülálló, korszerű és környezettudatos építészeti megoldással találkozhat majd a látogató. Az Agóra térnek például többemeletes klímatorony légmozgása biztosít természetes hűtést a nyári időszakban. Intelligens épületfelügyeleti rendszer koordinálja az épület teljes működését. A hűtést és a fűtést napkollektorok és hőszivattyúk, az elektromos áramot napelemek szolgáltatják. A megújuló energiát hasznosító gépeket a gépészeti terek kialakításának köszönhetően bárki megnézheti működés közben.

A szegedi Szent-Györgyi Agóra műszaki átadására szeptember közepén kerül sor, és várhatóan 2013. január elejétől nyílik meg az érdeklődők előtt a központ.

 

Borbola Terézia


Agora galéria

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Gergely_GabriellaGergely Gabriella – BTK, kommunikáció- és médiatudomány

Számomra nagyon fontos volt az oktatás színvonala, így nem is volt kérdés, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom, mivel mindig helyet kap Magyarország legjobb oktatási intézményei között. Szeged, és az egyetem is számos kulturális programmal várja a diákokat, ami elengedhetetlen az itt tanulók számára. A kommunikáció- és médiatudomány szak is vonzó és kiemelkedő lehetőségeket nyújt az állami ösztöndíjas, illetve az önköltséges hallgatóknak. Ilyen például a BEFUTÓ, vagyis a fizetett gyakornoki program, illetve a Tandíjfelező, melyet már a középiskolában végzős tanulók is megpályázhatnak. Az sem utolsó a sorban, hogy Szeged pont megfelelő méretű város, minden lehetőség megtalálható, amire szükségünk van, és elég otthonos.



kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.