Köszöntő - Egyetemi vezetés

egyetemi_vezetes

A Szegedi Tudományegyetem vezetésének köszöntője


Tisztelt Hallgatók, Kedves Vendégeink!


A Szegedi Tudományegyetem nevében szeretettel köszöntjük a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójának szervezőit, résztvevőit, valamint a zsűri tagjait!
Nagy örömmel vállaltuk a fővédnöki tisztséget, hiszen intézményünk nem csak oktatással és tudományos kutatással foglalkozik, hanem köztudomású, hogy a dél-alföldi régió elsőszámú betegellátó centruma is vagyunk. Meghatározó küldetésünk tehát az egészség megőrzése, amelynek egyik legfőbb eszköze a sport.
Egyre inkább bizonyítást nyer, hogy a rendszeres mozgás nemcsak fizikai, hanem szellemi, illetve lelki téren is felbecsülhetetlenül hasznos. Csökkenti a stresszt, oldja a szorongást, fokozza a kreativitást. Emellett növeli az intelligenciahányadost, javítja a koncentrálóképességet, és a memóriát is fejleszti. Vagyis elmondható, hogy a testedzés jobban optimalizálja fizikai és szellemi működésünket, mint bármi más.
A Szegedi Tudományegyetemen ez soha nem volt kérdés, számunkra a sport több szempontból is rendkívüli fontossággal bír. Egyrészt, a sporttudományt hosszú ideje önálló diszciplínaként tiszteljük, amelynek kiemelt támogatására és folyamatos fejlesztésére nagy hangsúlyt fektetünk. Testnevelőket, edzőket, sportmenedzsereket, valamint rekreációval, életmód- és egészségfejlesztéssel foglalkozó szakembereket képzünk, emellett saját sportközpontot is működtetünk. Mindez hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedési lehetőséget jelent a számunkra. A sporttudomány multidiszciplinaritását jelzi, hogy a diákköri konferencián a természet- és társadalomtudományokat egyaránt felölelő 13 témakörben, 17 tagozatban mutatják be munkáikat a fiatal kutatók.
Másfelől, a Szegedi Tudományegyetem versenyzői és csapatai nemcsak a hazai egyetemistáknak szervezett viadalokon bizonyítanak, de sokan képviselnek minket világversenyeken, így reményeink szerint az idén megrendezésre kerülő olimpián is! Az Universitas-bajnokságban például indul labdarúgó, kézilabda, jégkorong, vízilabda és kajak-kenu csapatunk, az egyetem nevét pedig több szegedi sportegyesület is viseli. Büszkék vagyunk rá, hogy több rangos nemzetközi egyesülettel teremtettünk már gyümölcsöző partneri kapcsolatot, arra pedig különösen, hogy városunkat számos olimpiai és világbajnok választotta – és választja ma is – felsőfokú tanulmányai helyszínéül.
Mindemellett, a testmozgásnak hallgatóink közösségi életében is központi szerepe van. Sokféle, változatos és jó minőségű sportolási lehetőséget biztosítunk, a korcsolyázástól kezdve, a kick-boxon keresztül, egészen az ejtőernyőzésig – a nálunk tanulók néha szinte már panaszkodnak, hogy a felsőoktatásban töltött idő nem is elegendő minden lehetőség kipróbálására. Ezzel kapcsolatos, fontos hír, hogy hamarosan elkezdjük az atlétikai centrum felépítését. Az új létesítmény a legmagasabb igényeket is kielégíti majd, így még vonzóbbá teszi egyetemünket mind a hazai, mind a határon túlról érkező, sportolni vágyó diákok körében.


Kedves Fiatalok!


A sporttudomány erőteljes fejlődését, összetettségét, valamint egyre nagyobb népszerűségét jelzi, hogy minden eddiginél több pályamunka érkezett az idei konferenciára. Bízunk benne, hogy a 35. OTDK résztvevőit is ugyanaz a szándék vezérelte, mint Juvenalist, a híres római költőt, mikor közel kétezer évvel ezelőtt papírra vetette örökérvényű gondolatát: „Mens sana in corpore sano” – vagyis: Ép testben ép lélek!
Ennek szellemében kívánunk valamennyiüknek sok sikert a rendezvényhez, és bár csak virtuális házigazdák vagyunk, mindent megteszünk azért, hogy a konferencián mindenki otthon érezze magát!


Prof. Dr. Rovó László
rektor
Dr. Fendler Judit
kancellár
Prof. Dr. Zakar Péter
Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes