Bezár

Hírek

mecses_jgypk

Elhunyt Gyémánt Csilla nyugalmazott főiskolai docens, színháztörténész

Elhunyt Gyémánt Csilla nyugalmazott főiskolai docens, színháztörténész

2023. március 16.
2 perc

Életének 79. évében, hosszú betegség után március 10-én elhunyt Gyémánt Csilla színháztörténész, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola egykori főiskolai docense, a Szegedi Operabarátok Egyesületének elnöke, a város kulturális életének kiemelkedő egyénisége.


1678641223-pph-temp-5zCRu8.jpg


Gyémánt Csilla Pintér Csilla néven 1944-ben Szentesen született. Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen 1967-ben szerzett magyar–francia szakos középiskolai tanári oklevelet, majd 1979-ben doktorált irodalomtörténetből Vajda György Mihálynál. Pályáját gyakorlóiskolai tanárként kezdte, szakvezető lett, 1989-től pedig a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Magyar Irodalom Tanszékének adjunktusa, majd docense, a tanszék megszűnését követően, 2008-tól az SZTE Zeneművészeti Karának óraadó tanára. A nyolcvanas évek közepétől rendszeresen publikált hazai és külföldi szakfolyóiratokban, antológiákban, konferenciák kiadványaiban irodalom- és színháztörténeti témákban. Több könyv, tankönyv szerzője, társszerzője.


Az elmúlt évtizedekben számos színháztörténeti emlékkiállítást rendezett a Szegedi Nemzeti Színházban, többek között legkedvesebb zeneszerzője, Giuseppe Verdi halálának 100. évfordulója tiszteletére, valamint Bartók Béla és Kodály Zoltán színpadi műveinek szegedi előadás-történetéből.


Tárlataival emléket állított a szegedi opera és balett jeles személyiségeinek, így Vaszy Viktornak, Szabó Miklósnak, Imre Zoltánnak, Gregor Józsefnek, megrendezte a 125 éves szegedi színház jubileumi kiállítását.


Az 1990-es évek első felében mint színházi szakértő az önkormányzat kulturális bizottságában tevékenykedett, 1995-től 1998-ig a kulturális tanácsadó testület tagja volt. 1993-tól a szegedi Dugonics Társaság vezetőségi tagja, 2001-től elnökként vezette a Szegedi Operabarátok Egyesületét. 2005-ben jelent meg önálló kötete Imre Zoltán táncművészről, a Szegedi Balett egykori vezetőjéről és koreográfusáról, társszerzője volt a Karikó Teréz operaénekesről szóló, 2006-ban megjelent kötetnek. A 2008-ban Gregor József operaénekesről kiadott emlékalbumba ő írta meg a világhírű basszus pályaképét.


Az operabarátok elnökeként a több mint két évtized alatt sok-sok beszélgetést, közönségtalálkozót, koncertet szervezett, a munkáját mindenben támogató férjével, a tavaly elhunyt Gyémánt Iván fizikussal, egyetemi tanárral együtt sokat tett a szegedi operajátszásért, szívügyük volt a fiatal énekesek pályájának követése, művészi munkájuk elismerése. Lelkes híve volt az Armel Operaversenynek és Fesztiválnak, tanulmányokat írt a Szegeden indult nemzetközi programsorozatról. Önzetlen munkáját Szegedért Emlékéremmel (1997), Pro Juventute-díjjal (2001), Vaszy Viktor-emlékéremmel (2004), Bartók Béla-emlékéremmel (2006), Kodály Zoltán-emlékéremmel (2007) és Pro Theatro-díjjal (2008) ismerték el.


Nyugodjék békében!

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek