Bezár

SZTE JGYPK Hírarchívum

foep_nappal

18. Egyetemi Tavasz

18. Egyetemi Tavasz

2023. február 02.
8 perc

Az Egyetemi Tavasz esemény célja, hogy a vendégek minél szélesebb körben megismerjék az egyetemen folyó tudományos, ismeretterjesztő, kulturális és sporttevékenységet.

2023-ban már 18. alkalommal rendezik meg az egyetem talán egyik legnagyobb kulturális eseményét, mely minden évben egyre több látogatót vonz. Ebben az évben április 5. és május 31. között vehetnek részt az érdeklődők különböző tematikájú programokon.


Az esemény időpontja: 2023. április 5. - május 31.


ET_2023_meghivo


A 18. Egyetemi Tavasz programkínálata IDE kattintva letölthető.


A VERS DÉLBEN című programsorozat IDE kattintva letölthető.


A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rendezvényei a következők lesznek:


1. Esemény megnevezése: Tavaszi természetjáró, könnyű gyalogtúra

Időpont: 2023. április 3. (hétfő) 09:00-11:00 óra

Helyszín: Szeged, Rotary tanösvény, Tisza-Maros sétány

Rövid leírás: Gyülekező 08:50 órakor a tanösvény bejáratánál (Bertalan híd újszegedi hídlába), indulás 09:00 órakor, érkezés 11:00 óra körül. A túra útvonala: Tisza folyóval párhuzamosan az újszegedi ártérben. Lili sétány, Armand pihenő, Mancs mező, Gergő liget, Hiúság emlékmű, Tisza-Maros torkolat. Utunk közvetlenül a víz mellett vezet el, nagyszerű kilátással a folyóra. A túra hossza: 2,5 km, időtartama: kb. 2 óra. Az ösvény teljes hosszán háziállat (kutya) is részt vehet.

Szervező és túravezető: Győriné Süle Emese az SZTE JGYPK API Óvodapedagógus-képző Tanszék oktatója.


2. Esemény megnevezése: Roskó Gábor „Az angol ABC” című kiállításának megnyitója

Időpont: 2023. április 5. (szerda) 18 óra

Helyszín: SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszék (Szeged, Brüsszeli krt. 37.)

Rövid leírás: Roskó Gábor Munkácsy-díjas képzőművész, Magyarország Érdemes Művésze a Rajz-művészettörténet Tanszék egyetemi docense. A tárlat új grafikai sorozatába nyújt betekintést. A kiállítást a Rajz-művészettörténet Tanszék Alkalmi Énekkara nyitja meg Szalay Ignác vezetésével. Megtekinthető: 2023.04.05-től 2023.04.29-ig. (hétfő-szombat: 10:00-18:00 óra között).

Szervező: Marosi Katalin DLA, az SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszék vezetője.


3. Esemény megnevezése: Erasmus-oktatók az Ének-zene Tanszéken, „Hangverseny délidőben az Egyetemi tavaszon”

Időpont: 2023. április 17. (hétfő) 12:00 óra

Helyszín: Szeged, Hattyas utca 10. I. em. 8103. terem

Rövid leírás: doc. Mgr. Petr Hala Ph.D. et Ph.D. (Brno, Masarykova Univerzita) zongorahangversenye.


4. Esemény megnevezése: „Öregek a mesében” - Dr. Bárdos József gyermekirodalmi előadása

Időpont: 2023. április 18. (kedd) 10:00-11:30 óra

Helyszín: SZTE JGYPK API Óvodapedagógus-képző Tanszék, 7014-es terem (Szeged, Hattyas utca 10.)

Rövid leírás: A gyermekirodalom közismert kutatója, Dr. Bárdos József professor emeritus tart előadást az SZTE JGYPK API Óvodapedagógus-képző Tanszékén „Öregek a mesében” témakörben. A programban közreműködnek a Művészettel az Oktatásért kutatócsoport (MűOK) tagjai. A rendezvény nyitott és ingyenes.

Szervező: Dr. habil. Varga Emőke irodalomtörténész.


5. Esemény megnevezése: XXV. Juhász Gyula Napok

Időpont: 2023. április 18-20. (kedd-csütörtök)

Helyszín: Szeged, Hattyas sor 10.

Rövid leírás: A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Hallgatói Önkormányzata immáron XXV. alkalommal rendezi meg a kari hallgatói élet legfontosabb eseményét, a szép hagyományokra támaszkodó Juhász Gyula Napokat, a hallgatók fesztiválját.


6. Esemény megnevezése: Barangolás a zene birodalmában. Az Ének-zene Tanszék hallgatóinak koncertje és improvizációs játéka.

Időpont: 2023. április 20. (csütörtök) 17 óra

Helyszín: SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszék (Szeged, Brüsszeli krt. 37.)

Rövid leírás: A TEST /LÉLEK / SZELLEM szakkollégiumi pályázathoz szervesen kapcsolódó koncerten a népzenétől indulva a klasszikusokon át fogunk eljutni a jazz-hez, a könnyűzenéhez és az improvizációs játékhoz. A program zárásaként közös improvizációs játékra hívjuk vendégeinket.

Közreműködnek: Arany Éva, Blaho Attila, Tanácsné Vilmos Etelka, Varjassy Dorka, Kovács Flóra, Sümegi Bálint, Lippai Fanni, Juhász Mihály, Lévai Vanessza, Kaizer Cecília, Dülk Fanni, Gresó Boglárka, Kárpátiné D. Nagy Ágnes, Puskás Dániel, Szécsi Andrea, Berényi Luca, Mészáros Nóra, Lévai Ramóna, Horváth Áron, Kispál Sára, Szénási Anna, Kónya Kreszcensz, Papes-Valach Fanni, Miklós Dániel.

Szervező: Dr. Asztalos Andrea az SZTE JGYPK Ének-zene Tanszék vezetője.


7. Esemény megnevezése: TEST /LÉLEK / SZELLEM szakkollégiumi művészeti pályázat kiállítása

Időpont: 2023. április 20. (csütörtök) 18 óra

Helyszín: SZTE Rajz-művészettörténet Tanszék Galériája (Szeged, Brüsszeli krt. 37.)

Rövid leírás: A díjátadón köszöntőt mond Dr. Döbör András, az SZTE JGYPK dékánja. A kiállítást megnyitja: Mészáros Viktória, magyar BA, művészettörténet minor, III. évfolyama. Megtekinthető: 2023.04.20-tól 2023.05.20-ig (hétfő-szombat: 10:00-18:00 óra között).

Szervező: Marosi Katalin DLA az SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszék vezetője.


8. Esemény megnevezése: Body language - tematikus hétvége a stílus, a divat és a tánc jegyében

Időpont: 2023.április 22-23. (szombat - vasárnap) 10:00 és 19:00 között

Helyszín: Tamási Áron Klub (Szeged, Boldogasszony sgt. 6. alagsor)

Rövid leírás: A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar és Dr. Gyenes Kálmán szeretettel meghívja az SZTE dolgozóit és azok hozzátartozóit a „Body language tematikus hétvége a stílus, a divat és a tánc jegyében” című rendezvényre. A résztvevők a hétvége folyamán több előadást is meghallgathatnak a következő témákban: A kompetens öltözködés szerepe a stíluskommunikációban (önkifejezés a színek, az anyagok és a formák segítségével); Testbeszéd – tetőtől talpig; Viselkedéskultúra a hétköznapokban és a táncparketten; Az önismeret szerepe a párkapcsolatokban. Az előadásokon túl kezdő bachata és kezdő kubai salsa workshopon vehetnek részt táncoktatóink közreműködésével a jelentkezők. Regisztráció: SZTE JGYPK honlapján. Jelentkezési határidő: 2023.04.20. Részvételi díj: 5.300 Ft/fő.


9. Esemény megnevezése: Éneklő Ifjúság hangverseny

Időpont: 2023. április 24. (hétfő) 15:00 óra

Helyszín: Tabán Általános és Alapfokú Művészeti Iskola

Rövid leírás: Az SZTE JGYPK Ének-zene Tanszék vegyeskarának műsora. Vezényel: Varjasi Gyula.


10. Esemény megnevezése: XXXI. Országos Közművelődési Konferencia

Időpont: 2023. április 25-27.

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra (Szeged, Kálvária sgt. 23.)

Rövid leírás: Az SZTE JGYPK Művelődéstudományi Tanszék Közösségszervezés szakos hallgatói, a hagyományokhoz híven idén is megrendezik az Országos Közművelődési Konferenciát, amelyre szeretettel várják az érdeklődőket. További információk a JGYPK honlapján találhatóak.


11. Esemény megnevezése: „Nyelvek és kultúrák a nemzetiségi oktatásban - nemzetiségi kutatásban” című konferencia

Időpont: 2023. április 28. (péntek) 09:00-től

Helyszín: Szeged, Hattyas utca 10. 6123-as terem

Rövid leírás: Az SZTE JGYPK Nemzetiségi Intézete konferenciát rendez a következő címmel: "Nyelvek és kultúrák a nemzetiségi oktatásban - nemzetiségi kutatásban". Az Intézetet alkotó három Tanszék, azaz a Német és Német Nemzetiségi Tanszék, a Román Nyelv és Irodalom Tanszék, valamint a Szlovák Nyelv és Irodalom Tanszék oktatói engednek betekintést magyar nyelvű előadásaikban a Nemzetiségi Intézet aktuális nemzetiségi, nyelvtudományi, irodalomtudományi, kultúratudományi, szakmódszertani kutatásaiba.


12. Esemény megnevezése: Zeneművek története

Helyszín: Regionális Összművészeti Központ (Szeged, Magyar Ede tér 2.)

Időpont: 2023. május 3. (szerda) 09:30-11:00 óra

Rövid leírás: Megnyitót mond Dr. Fizel Natasa az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Pedagógiai Intézetének intézetvezetője. Az előadás középpontjában olyan tematikus, történeteket közvetítő zeneművek állnak, melyek megszólaltatásával az előadók célja a klasszikus zene megismertetése és megkedveltetése. A program eszközt és módszert kíván adni tanítók, tanárok és leendő pedagógusok számára zenei foglalkozások, énekórák megtartásához, a szülőknek pedig gyermekük zenei neveléséhez, remélve, hogy a rendezvény végén lesznek olyanok, akik esti teájuk, vagy reggeli kávéjuk mellé néha Bachot és Monteverdit hallgatnak. Barokk hegedűn közreműködik Horváth-Tóth Viktória és Orcsikné Szvetnyik Margit, a Solis Consort Régizenei Műhely zenészei.

Szervező: Horváth-Tóth Viktória az SZTE JGYPK API Óvodapedagógus-képző Tanszékének óraadója.


13. Esemény megnevezése: SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszék végzős hallgatóinak diplomamunka kiállítása

Időpont: 2023. május 4. (csütörtök) 18 óra

Helyszín: SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszék (Szeged, Brüsszeli krt. 37.)

Rövid leírás: A Szegedi Tudományegyetem Képalkotás szakos hallgatóinak diploma tárlata a növendékek művészeti/művészetközvetítői tanulmányainak eredményét összegzi. Várunk szeretettel minden szakmabelit és a szakma iránt érdeklődőt. A megnyitó ünnepségen köszöntőt mond Prof. Dr. Drahota-Szabó Erzsébet, az SZTE JGYPK Általános és tudományos dékánhelyettese, valamint közreműködnek az SZTE JGYPK Ének-zene Tanszék hallgatói. A kiállítás megtekinthető: 2023.05.04-től 2023.06.30-ig (hétfő-szombat: 10:00-18:00 óra között).

Szervező: Marosi Katalin DLA az SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszék vezetője.


14. Esemény megnevezése: Mit mondhatnék a mentoromnak? Óvodapedagógus hallgatók kulturális-művészeti köszöntő műsora

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra, díszterem (Szeged, Kálvária sgt. 23.)

Időpont: 2023. május 9. (kedd) 16:30-18:00 óra

Rövid leírás: Megnyitót mond Dr. Döbör András az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja. A mentorpedagógus a szakmai gyakorlatok során modell és minta, szakértő konzultáns, tanácsadó. Irányítja a jelölt munkáját, elemzi és korrigálja azt, megerősítést ad, bátorít, kérdez, elemzésre késztet. Tudása legjavát átadva segíti a hallgatókat, a jövő pedagógusait, saját szakmai stílusuk kialakításában. A programban az SZTE JGYPK óvodapedagógus hallgatói tehetségüket megmutatva, zenei, irodalmi, dramatikus és táncos előadásokkal fejezik ki köszönetüket mentoraiknak. Közreműködik a Szeghy Endre Pedagógus Női Kar. A rendezvény nyitott és ingyenes.

Szervezők: Győriné Süle Emese, Tímár Marietta, Dr. habil. Varga Emőke, az SZTE JGYPK API Óvodapedagógus-képző Tanszékének oktatói és Nagy Dóra demonstrátor.


15. Esemény megnevezése: BLAIR jazz-koncert

Időpont: 2023. május 9. (kedd) 20:00 óra

Helyszín: No Milk Today (Bécsi krt. 8-16. B)

Rövid leírás: Blaho Attila (zongora) Iski Roland (ének)

 

16. Esemény megnevezése: Pukánszky Béla (gordonka) és Dombiné Kemény Erzsébet (zongora) hangversenye

Időpont: 2023. május 10. (szerda) 19:00 óra

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, Rektori Hivatal, Díszterem (Dugonics tér 13.)


17. Esemény megnevezése: Altorjay Tamás ária- és dalestje

Időpont: 2023. május 11. (csütörtök) 19:00 óra

Helyszín: SZTE Rektori épület Díszterem (Dugonics tér 13.)

Rövid leírás: Zongorán közreműködik: Maczelka Noémi.


18. Esemény megnevezése: KÓSZA (Kórusok Szabadon)

Időpont: 2023. május 13. (szombat) egész napos program

Helyszín: szegedi kültéri helyszíneken

Rövid leírás: Az SZTE JGYPK Ének-zene Tanszék Vegyeskara énekel több helyszínen, amelyen a hallgatók vezényelnek.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek