Bezár

Hírek

black_jgypk

Prof. Dr. Lengyel Zsolt nyelvészre, intézményünk egykori főigazgató-helyettesére és tanszékvezetőjére emlékezünk

Prof. Dr. Lengyel Zsolt nyelvészre, intézményünk egykori főigazgató-helyettesére és tanszékvezetőjére emlékezünk

2022. március 21.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar vezetősége és a Magyar és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék nevében mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Karunk egykori főigazgató-helyettese, az Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék alapítója, Brassai Sámuel-díjas nyelvész, prof. dr. Lengyel Zsolt 2022. március 9-én elhunyt.

Lengyel_Zsolt_kep

Dr. Lengyel Zsolt


Lengyel Zsolt 1980-ban a debreceni egyetemről került a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Orosz Nyelv és Irodalom Tanszékének élére és – Szépe György megfogalmazásával élve – „a nyolcvanas évek elején valósággal berobbant a magyarországi nyelvészetbe és annak szomszédos és kapcsolt részeibe” azzal, hogy szakított az ortodox tematikával, a gyermeknyelv világának feltárásában friss szemlélettel, új módszertani megoldásokkal, kutatásaiban komplex témamegközelítésekkel jelentkezett. Intézményünkben oktatási és vezetési feladatai mellett (a 80-as években két ízben főigazgató-helyettes is volt) konferenciákat, pszicholingvisztikai napokat szervezett, alkalmazott nyelvészeti kongresszusokat indított útjára, s meghallva az idők szavát – az általános iskolai orosznyelv-oktatás mellett – a második idegen nyelv (angol, német, francia, olasz, latin) bevezetéséhez szükséges tanszékek létrejötténél is bábáskodott, miközben az (országban másodikként a JGYTF-en létre jött) Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéket is megszervezte. Energiával, élettel teli, menedzserszemléletű tanárként maga is többnyire két-három egyetemen is oktatta az alkalmazott nyelvészet köreibe tartozó diszciplínákat (főként pszicholingvisztikát, neurolingvisztikát), így került 1992-ben a Veszprémi Egyetemre is, ahol a következő év szeptemberében útjára indította a frissen alapított Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéket, kollégáival életre hívta, szerkesztette az Alkalmazott Nyelvtudomány akadémiai folyóiratot – és közben eljárt oktatni Zágrábba, Pécsre, Budapestre is, irányított doktoranduszokat, kutatói munkájukban segített, biztatott kollégákat, megírt és kiadott jegyzeteket, tankönyveket – méltán tartották, tartják a magyarországi pszicholingvisztikai és gyermeknyelvi kutatások egyik úttörőjének.

Tudósként és emberként is példaértékű életművet hagyott maga után. Tanítványai és kollégái is szeretettel őrzik emlékét, tisztelettel adóznak munkássága előtt.


Nyugodjék békében!


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • ápr
    25
    SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, főépület Bor Pál terem (1154-es terem)
    15:00 - 18:00
    SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, főépület Bor Pál terem (1154-es terem)
    15:00 - 18:00

Kapcsolódó hírek