Bezár

SZTE JGYPK Hírarchívum

foep_nappal5

DLL: Pedagógusképzés továbbra is együtt a budapesti Goethe Intézettel

DLL: Pedagógusképzés továbbra is együtt a budapesti Goethe Intézettel

2022. április 19.
2 perc

2022. április 13-án Karunk, valamint a Német és Német Nemzetiségi Tanszék vendégei voltak a budapesti Goethe Intézet munkatársai, Stefan Brunner, a Nyelvi Osztály vezetője és Dr. Tippó Sándor szakreferens. A vendégeket karunk dékánja, Dr. Döbör András, a Német és Német Nemzetiségi Tanszék vezetője, Prof. Dr. Drahota-Szabó Erzsébet és a DLL-projekt tanszéki koordinátora, Dr. Sárvári Tünde fogadták.

Mint arról már korábban is hírt adtunk (http://www.jgypk.u-szeged.hu/hirek/szte-jgypk-2019-190826/pedagoguskepzes-egyutt), Karunk Német és Német Nemzetiségi Tanszéke 2019. szeptember 1-jétől egy bilaterális együttműködés keretében azt vizsgálta, hogyan alkalmazható a Goethe Intézet új, eddig elsősorban tanártovábbképzésre kidolgozott módszertani sorozata, az ún. DLL (Deutsch lehren lernen).


dll_titel-formatkey-jpg-w983

Forrás: https://www.goethe.de/de/spr/unt/for/dll.html


A projektben a német nemzetiségi szakirányon, illetve a német választható műveltségterületen tanuló tanítószakos hallgatók Dr. Sárvári Tünde főiskolai docens vezetésével a DLL sorozat 8., a korai idegennyelv-tanulással kapcsolatos kötetének anyagát dolgozták fel blended learning formájában. Ez az oktatási forma lehetővé teszi, hogy a szakmódszertani kurzus keretében a programban résztvevő hallgatóknak ne csak a célnyelvi és szakmódszertani tudása, de IKT kompetenciája is fejlődjön.


Legnagyobb örömünkre lehetőség nyílt arra, hogy ezt az együttműködést újabb 3 évre meghosszabbítsuk. Az új szerződés aláírására ünnepélyes keretek között a Kar Tanácstermében került sor, ahol először Prof. Dr. Drahota-Szabó Erzsébet, majd Stefan Brunner köszöntötte a megjelenteket. Ezután Dr. Sárvári Tünde egy fantáziautazásra hívott mindenkit. Az utazók bepillantást nyerhettek az eddigi együttműködés történetébe és eredményeibe. Az utazás végén mindenki visszatért a jelenbe, és Dékán Úr, valamint a Goethe Intézet részéről Stefan Brunner kézjegyükkel látták el az új megállapodást, amelynek értelmében a következő 3 évben már nemcsak tanító-, de tanárszakos hallgatók is részt vehetnek a programban. A témakörök is bővültek: a korai idegennyelv-oktatás mellett a DLL 1 kötetben a nyelvtanári kompetenciákkal, a DLL 7 kötetben pedig az idegen nyelvi értékelés és mérés legfontosabb elemivel ismerkedhetnek meg a Goethe Intézet által rendelkezésünkre bocsátott Moodle felületen a német és nemzetiségi német nyelv és kultúra leendő tanárai.


A DLL egyik legfontosabb ismérve a gyakorlatorientáltság. Ezért Dr. Trippó Sándor az ünnepélyes aláírást követően nagysikerű workshopot tartott a Német és Német Nemzetiségi Tanszék hallgatóinak, akik nemcsak ahhoz kaptak nagyon sok ötletet, hogy mire használhatják a képeket a nyelvoktatásban, de megismerhették a Goethe Intézet sokszínű kínálatát, és megtapasztalhatták a cselekvésorientált és autonóm tanulás előnyeit is, hiszen mindezt a Stationenlernen, azaz a forgószínpad módszerrel sajátíthatták el.


Galéria:

Goethe Institut - SZTE JGYPK

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek