Bezár

Hírek

2020/2021. tanévre szóló Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj felhívás

2020/2021. tanévre szóló Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj felhívás

2020. június 04.
3 perc

A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj pályázatok beadási határideje a hallgatók számára 2020. július 7. (kedd) 23:59 óra.

A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj pályázatokat kizárólag elektronikusan a Modulo (https://modulo.etr.u-szeged.hu/) felületen lehet benyújtani a pályázati űrlap kitöltésével és a mellékletek csatolásával.

Pályázók köre

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (továbbiakban: Nftv.) 2016. július 1-jétől hatályos módosítása szerint az ösztöndíj neve nemzeti felsőoktatási ösztöndíj.

A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj adományozására vonatkozó szabályok – az Nftv., valamint a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) – alapján a 2020/2021. tanévben változatlanok.

A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj egy teljes tanévre, azaz 10 hónapra szól, összege 40 000,- Ft havonta az Nftv. 114/D § (1) bekezdés c) pontja alapján.

A nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra pályázhatnak az intézmény államilag támogatott (ösztöndíjas, részösztöndíjas) illetve költségtérítéses (önköltséges), teljes idejű (nappali tagozatos) alapképzésben, mesterképzésben illetve osztatlan képzésben részt vevő hallgatói, akik jelenlegi vagy korábbi tanulmányaik során legalább két félévre bejelentkeztek.

Azok a hallgatók, akik a törvényi rendelkezés értelmében az alapképzést követően mesterképzésben folytatják tanulmányaikat, amennyiben a nemzeti felsőoktatási ösztöndíj elnyeréséhez szükséges egyéb feltételeknek megfelelnek, pályázhatnak a kiírásnak megfelelően nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra.

Az Nftv. alapján a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra való pályázási lehetőség folyamatos, valamennyi hallgatóra kiterjed, aki a pályázást követő szemeszterben – a folyósítás időszakában – felsőoktatási tanulmányait folytatni kívánja fokozatváltó hallgatóként.


Pályázati feltételek

Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjban tanulmányi és szakmai eredményeik magas színvonalának megtartása céljából a felsőoktatási intézmények azon hallgatói részesülhetnek, akik kiemelkedő tanulmányi eredményt értek el, illetőleg szakmai területen kimagasló munkát végeztek a 2019/2020-as tanévnek megfelelő oktatási időszakban.

A Szegedi Tudományegyetemen 92 hallgató pályázatának elfogadása várható.

A kiemelkedő tanulmányi eredmény értékelése során a hallgatónak a karon megállapított 100%-os tanulmányi eredmény legalább 90%-át kell teljesítenie. A pályázati feltételek elbírálásakor figyelembe kell venni a veszélyhelyzeti jelenléti-részvételi korlátozások miatt előálló helyzetet. A karon megállapított 100%-os tanulmányi teljesítménynél is tekintettel kell lenni az új tanulmányi munkarend következményeire.

A hallgatók teljesítményének értékelésekor a fentieken túl a közéleti, sport és egyéb tevékenység is figyelembe vehető legfeljebb az adott hallgató összteljesítményének 10%-áig.

A hallgató összteljesítménye a tanulmányi eredménye, a szakmai teljesítménye valamint – a kar döntésétől függően – a közéleti, sport és egyéb tevékenységének összessége.

A beérkező pályázatok elbírálása során a Szegedi Tudományegyetem Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj Szabályzatának (továbbiakban szabályzat) rendelkezései szerint kell eljárni:

kizáró feltétel a pályázati határidőben (2019/2020. tanév) felvett, de nem teljesített kötelező kurzus. Nem lehet kizáró feltételként figyelembe venni a veszélyhelyzetre tekintettel, központi (kari) döntés miatt törölt, illetve pótlókurzusként teljesítendő tárgyakat;

ha a hallgatóval szemben jogerős fegyelmi büntetést tartalmazó határozatot hoztak, a büntetés hatályának tartama alatt a hallgató nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra nem pályázhat.



További információ letölthető MAGYARUL és ANGOLUL.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek