Bezár

Hírek

Olvasástanítás fonomimikával, Komplex elvű fonomimika - hamarosan megjelenik karunk oktatójának új könyve

Olvasástanítás fonomimikával, Komplex elvű fonomimika - hamarosan megjelenik karunk oktatójának új könyve

2020. február 12.
1 perc

Fazekasné Fenyvesi Margit könyve egy 70 évvel ezelőtt politikai okokból megszüntetett, de előtte évtizedekig hatékony, motiváló és kedvelt olvasás-írástanítási módszert mutat be. Az elv ugyanaz, mint Kodály Zoltán szolmizáció kézjelei: a hang/betűt jelképező gesztus (fonomimika) mozdulata a gyermekeknek örömet okoz, gyorsabbá teszi a rögzítést, a differenciálást és az összeolvasást.

A komplexitás azt jelenti, hogy bár alapul Tomcsányiné Czukrász Róza módszerét vettük, de azt erősen átdolgoztuk, kiegészítettük, korrigáltuk. Megtartva Meixner Ildikó hang/betűtanítási elveinek egy részét, benne van még a fonológiai tudatosság fejlesztésének szándéka is, amihez egy algoritmus alapján minden hang/betű tanításához előkészítő és gyakorló módszertani anyagok, játékok tartoznak.


A fonomimika módszere nem kötött tankönyvcsaládhoz, betű/hangtanítási sorrendhez, semmilyen eszközigénye nincs. Teljes szabadságot ad a felhasználásban mindenkinek, aki a hang/betű tanítást és az összeolvasás tanítását motiválóan, gyorsan és stabil eredményekkel kívánja megvalósítani.


Fazekasne_Fenyvesi_Margit_Olvasastanitas_fonomimikaval_borito

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek