Bezár

Tanulmányi hírek

diplomaaa
FRISSÍTVE: 2020.06.10. - Tájékoztató a nyelvvizsga nélküli oklevelek átvételéről

FRISSÍTVE: 2020.06.10. - Tájékoztató a nyelvvizsga nélküli oklevelek átvételéről

2020. április 07.
5 perc

Tájékoztató a nyelvvizsga nélküli oklevelek kiállításának rendjéről


Útmutató a veszélyhelyzet során életbe lépő változásokról a 101/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet alapján

FRISSÍTÉS (2020.06.10.):


101/2020. (IV.10.) Korm. rendelet „6. § alapján aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól.”


Ezzel a rendelkezéssel a Szegedi Tudományegyetemen több, mint 7000 hallgató vált jogosulttá az oklevél átvételére az előírt nyelvvizsga követelmények teljesítése nélkül.


Valamennyi, korábbi főiskolai, egyetemi, alap- és mesterképzés, szakirányú továbbképzés volt hallgatója, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz, megkapja az oklevelét, a képzési és kimeneti követelményei szerint az oklevél kiadásának feltételeként előírt nyelvvizsga kötelezettség teljesítése nélkül.


Tekintettel az érintett hallgatók nagy számára, az oklevelek kiállítása ütemezetten történik. Tájékoztatjuk önt ennek a folyamatáról:


- Az oklevelek kiállításához szükséges nyomtatványok biztosítása egy hosszabb folyamatú beszerzési eljárás keretében valósulhat meg, melyet az SZTE megkezdett.

- A következő lépés tanulmányi rendszerben szereplő és a jelenleg aktuális adatok egyeztetése. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy valamennyi végzett hallgató adatát egyesével ellenőrizni kell, ami a magas létszám miatt időigényes.

- Az egyeztetéshez a Szegedi Tudományegyetem létrehozott egy elektronikus űrlapot, melyet a Modulo rendszerben lehet kitölteni azon hallgatóknak is, akik nem rendelkeznek ehhez belépési azonosítóval. Azon hallgatókat, akik esetében további egyeztetés szükséges, az űrlapon megadott elérhetőségen fel fogjuk keresni.

- Az egyeztetett adatok alapján kiálltásra kerül az oklevél, melyet aláírás és összekészítés után postázunk Önnek a Modulo űrlapon megadott lakcímére. Kérjük, hogy oklevél elkészítésének folyamatát az űrlapon kövessék!

- Az oklevelek nyomtatása megkezdődött, és azok postázása folyamatban van.


Kérjük Önt, hogy a fentiekre is tekintettel legyen türelemmel és megértéssel. A Szegedi Tudományegyetem munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül Ön is kézhez kapja az oklevelét.



FRISSÍTÉS (2020.04.29.):


Tájékoztatjuk az Érintetteket, hogy rendelet megjelenését követően több ezer igénylés érkezett, melyek feldolgozásán folyamatosan dolgoznak munkatársaink, azonban a kiadandó közokiratnak minősülő diplomák kiállításának megvan a szabályos hivatali rendje, amit minden esetben követni kell, éppen a hitelesség érdekében. Így az oklevelek természetesen nincsenek előre kiállítva, azokat minden beérkezett kérelem ellenőrzése, és a megfelelő adategyeztetés után egyedileg állítjuk ki, s a központilag előírt nyomtatványon lehetséges elkészíteni. A nyomtatványok nem állnak rendelkezésre korlátlanul, azok felhasználását minden intézményben szigorúan dokumentálni kell. Így értelemszerűen a hirtelen megnövekedett igények kielégítéséhez szükséges nyomtatványokat is meg kellett rendelni, jelenleg a szállítás folyamatban van.


Fentiek miatt szíves türelmüket kérjük, hiszen a szabályoknak való megfelelés minden egyetemen, így a Szegedi Tudományegyetemen és karunkon is időigényes feladat ekkora létszám esetén.

A Moduloban megjelenő "kiadható" státusz azt jelenti, hogy az ellenőrzés megtörtént, de nem jelenti egyben, hogy maga az oklevél is elkészült, az csak akkor kivitelezhető, ha az ehhez szükséges nyomtatványok rendelkezésre állnak.


Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy igénylés kizárólag a Moduloban erre a célra létrehozott adategyeztető űrlapon adható be, amely űrlap abban az esetben is kitölthető, ha az igénylő nem tudja a korábbi belépési adatait (EHA kód, jelszó). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a korábbi tájékoztatóban található "Modulo" szóra kattintást követően automatikusan megnyílik az űrlap, s ott kell először is megjelölni, hogy ismerik-e az említett adatokat, majd értelemszerűen kitölteni és beküldeni a felületen az űrlapokat. Postai levélben, e-mailben, vagy bármilyen egyéb úton érkező kérelmek nem fogadhatók el! Kérjük tehát, hogy NE küldjenek kérvényt, érdeklődést, sürgetést e-mailben, mert ezzel nem gyorsítják, hanem épp ellenkezőleg, lassítják a folyamatot, hiszen ezeket is fel kell dolgozni – feleslegesen.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a fentiekből adódóan egyéni igények elbírálására, soron kívüli igények teljesítésére semmilyen körülmények között nincs mód.


Amint az oklevelek fizikailag elkészülnek, a beadott igénylésen megjelölt e-mail címre mindenki személyre szóló értesítést fog kapni az oklevél átvételének módjáról, helyéről és a kapcsolódó további teendőikről. A Tanulmányi Osztály erről korábban nem tud információt adni sem e-mailben, sem telefonon.


A személyes értesítés megérkezéséig szíves türelmüket és megértésüket kérjük!


A SZTE hasonló tartalmú legfrissebb tájékoztatója a témában itt érhető el:


FRISSÍTÉS (2020.04.16):


2020. augusztus 31-ig letett záróvizsga esetén az oklevelet nyelvvizsga nélkül is ki kell adni:

„6. § Aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól.”


Ez a rendelkezés a Szegedi Tudományegyetemen több ezer hallgatót érint. Valamennyi, korábbi főiskolai, egyetemi, alap- és mesterképzés, szakirányú továbbképzés volt hallgatója, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz, megkapja az oklevelét, a képzési és kimeneti követelményei szerint az oklevél kiadásának feltételeként előírt nyelvvizsga kötelezettség teljesítése nélkül.


Tekintettel az érintett hallgatók nagy számára, az oklevelek kiállítása ütemezetten történik az ehhez szükséges nyomtatványok megérkezését követően. Kérjük, kísérjék figyelemmel az egyetem, illetve az illetékes kar honlapját, valamint a Neptun üzeneteket.


A kiadandó oklevelek kiállításának és átvételének eljárási rendje:

Az érintett hallgató adategyeztető űrlapot tölt ki a Modulóban.

Az adott kar ellenőrzi az adatokat és szükség esetén rögzíti, javítja a tanulmányi rendszerben.

Az ellenőrzést követően elkészül az oklevél.

Az elkészült oklevélről a hallgató e-mailben kap értesítést.

Átvétel személyesen Szegeden, időpontfoglalással a József Attila Tanulmányi- és Információs Központban.


_____________________________________________________


A szokásos hivatalos rend szerint kormányrendelet fogja szabályozni a részleteket, az egyetem csak ennek alapján adhatja ki majd a diplomákat. Amint megjelenik a kormányrendelet, a SZTE Rektori Vezetése rendelkezést és tájékoztatást ad ki az oklevelek átvételének módjáról, és részleteiről, s a kari szabályozás majd ezt követően, ennek alapján történik.


Megnyugtatásul közöljük, hogy a teendőket részletező szabályokat azok megszületése után haladéktalanul közzétesszük minden lehetséges információs felületünkön és a közösségi médiában is, addig az érdekeltek megértését és szíves türelmüket kérjük!


Szeged, 2020. április 7.

a JGYPK Kari Vezetősége


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek