Bezár

SZTE JGYPK Hírarchívum

wtb

Elindult a közös magyar-szerb egyetemi vízitúra program (WATERTOUR)

Elindult a közös magyar-szerb egyetemi vízitúra program (WATERTOUR)

2019. augusztus 26.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem hallgatóinak és oktatóinak részvételével 2019. augusztus 23-án Tiszakécskéről indult útjára az a több mint 300 km-es tiszai kajak-kenu vízitúra, mely az Interreg-IPA CBC Programme Hun-gary-Serbia (HUSRB/1602/31/0204) WATERTOUR pályázati program keretében célul tűzte ki a folyó torkolatának elérését.

A Dr. Győri Ferenc szakmai vezető elmondása szerint a projekt eredeti célja a Tisza menti települések természeti, társadalmi és kulturális értékeinek feltárásával a „lapátos” vízi turizmus ösztönzése, s ehhez olyan turisztikai programcsomag, illetve szolgáltatások létrehozása, melyek a két ország népeit, kultúráját összekapcsoló folyóra és azok településeire, mint vonzó, komplex turisztikai desztinációkra építenek. Vízitúra-térkép, valamint egy vízi turizmust támogató, letölthető mobilalkalmazás fejlesztése is szerepel terveik között, ami elősegítheti a turisták számára a szálláskeresést, de a kikötőhelyek, különféle szolgáltatások, vagy akár szabadidős programok megtalálását is.


Ezzel együtt – hagyományteremtő szándékkal – az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet szakmai irányításával olyan pilot vízitúra mintaprogram kerül lebonyolításra, mely lehetővé teszik a szerb és a magyar hallgatók találkozá-sát, ismerkedését, illetve együttműködését a közösen szervezett szakmai, közösségi, kulturális, sport, szabadidős és természetvédelmi programokon.


A WATERTOUR pilot program útvonala:

1. szakasz (2019. aug. 23-29.): Tiszakécske-Csongrád-Mindszent-Szeged (132 km)

2. szakasz (2019. aug. 30- szept. 6.): Szeged-Magyarkanizsa-Ada-Becse-Aradac-Stari Slankamen (174 km).


A projekt fő kedvezményezettje a Szegedi Tudományegyetem, melynek két kara, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar vesz részt a pályázatban, míg a partner az Újvidéki Egyetem részéről három kar, a Sport és Testnevelési Kar, a Természettudományi Kar, valamint a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar kapcsolódik be a közös munkába.


JOGI NYILATKOZAT

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.


1

2

3

4
5
6

7

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek