Bezár

Hírek

Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban + képek

Doktoranduszok mutatták be kutatásaik eredményét az Emlékpontban + képek

2019. június 14.
2 perc

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban negyedik alkalommal került megrendezésre Magyarország története a kora újkortól a legújabb korig címmel a PhD hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciája. A tanácskozás tizenhat előadója az ország számos egyetemén készül a magasabb tudományos fokozat megszerzésére.

A konferencia szervezője, Zeman Ferenc, a társzervező Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltár – korábban pedig az Emlékpont – munkatársa felidézte, hogy doktori címének megszerzése idején nehezen jutott témájában előadási és publikálási lehetőséghez, amely elvárás a tudományos fokozat eléréséhez. Ezért rendezték meg a konferenciát az első két alkalommal Szegeden, amely rövid szünet után tavaly indult újra az Emlékpontban. Az idei tanácskozás a magyar történelem ötszáz évét ölelte fel a tizenhetedik századtól a huszadik század közepéig, s a történelem mellett a földrajztudomány és a neveléstörténet területei is szóba kerültek is.


Kötetben tervezi megjelentetni az Emlékpont most elhangzott előadásokat ugyanúgy, mint az a tavalyi konferencia dolgozataival is megtörtént – mutatta be a tavalyi tanácskozást összefoglaló kötetet Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója, míg köszöntőjében a társrendező Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja, Döbör András a két intézmény kapcsolatainak fejlődését méltatta. A Doktoranduszok Országos Szövetsége is szervezője a tanácskozásnak, amelynek Történelem- és Politikatudományi Osztályát vezető Apjok Vivien kifejtette: a szakemberek a konferencián nemcsak szakmai, de emberi impulzusokat is kapnak kutatásaik eredményesebb folytatásához.


A plenáris ülés előadásai során Miksi Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorjelöltje Thököly István pályáját elemezte, míg hallgatótársa, Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze a korszak legtöbb tagot maga mögött tudó szervezetének, a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének megalakulását mutatta be.


M. Pelesz Nelli, az Eszterházy Károly Egyetem doktorandusza az 1926 és 1938 között működött Magyar Tanítójelöltek Lapjának történetét ismertette, amelyet Szegeden alapítottak, s később országos lappá vált, amelyben az ország 29 intézményének tanárai, oktatói és hallgatói publikálták neveléstudománnyal kapcsolatos szakmai és művészeti írásaikat. A konferenciát szervező Zeman Ferenc pedig a hódmezővásárhelyi születésű szociáldemokrata politikus, Takács Ferenc iparügyi miniszteri tevékenységét vette górcső alá, majd a délutáni ülésszak során a doktorjelöltek két szekcióban tanácskozva mutatták be kutatásaik legújabb eredményeit.


A 2018-as konferenciát összefoglaló kötet ingyenesen letölthető pdf formátumban az Emlékpont honlapjáról a http://www.emlekpont.hu/kiadvanyaink/emlekpontkonyvek/emlekpontkonyvek.html címen.


Programfüzet >>>>>


Képek:

konf

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek