Bezár

SZTE JGYPK Hírarchívum

X. Többnemzetiségű államok keletkezése és felbomlása Közép-Európában konferencia a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon + Képek

X. Többnemzetiségű államok keletkezése és felbomlása Közép-Európában konferencia a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon + Képek

2018. március 02.
2 perc

Az SZTE JGYPK 90 éve Szegeden programsorozatának nyitó eseménye a X. Többnemzetiségű államok keletkezése és felbomlása Közép-Európában tudományos konferencia volt. A március 2-án megrendezésre került eseményen Dr. Döbör András dékán köszöntötte a jelenlévőket, és ünnepélyesen megnyitotta a konferenciát, illetve a rendezvénysorozatot. Elmondása szerint a 90 éve Szegedre került tanárképzés fontosságát hangsúlyozva 2018-ban több nemzetközi és országos hatáskörű konferencia megszervezésére kerül sor a JGYPK-n.


A jelenlegi konferencia témája Közép-Európa 1918-2018 között. A plenáris előadásokon a 20-21. századi közép-európai problémahalmaz genezise, a délszláv állam születése, a versaillesi békerendszer gazdasági következményei, Eckhardt Tibor és Magyarország a modernizációs lejtőn 1918-2018. között, témakörben hangzottak el beszámolók. A délelőtti plenáris ülést a délutáni szekcióülések követték, amelyek témája Erdély és Románia, Magyarország és Közép-Európa története, valamint Magyarország gazdaságtörténete, politikai és földrajzi kérdései, illetve regionális folyamatok napjaink Magyarországán voltak.


Prof. Dr. Gulyás László a rendezvény szervezője szerint nagyon nehéz közös nevezőt találni a különböző országok történészei között. Az egyezés abban lehet, hogy az adott esemény megtörtént, de hogy az hogyan történt, jó volt, vagy rossz volt annak megítélésében országonként eltérőek lehetnek a szakvélemények.


A konferencián Kádár-Lynn Katalin professzorasszony szerint az amerikai állampolgárok ezekből a történelmi eseményekből nem ismernek túl sokat, hiszen náluk a szakirodalomban és a sajtóban alig szerepelnek ezek a közép-európai országok. Az Amerikából érkezett Professzorasszony Eckhardt Tibor, a Szabad Magyarország képviselője 1918-2018 címmel tartott előadást.


A 90 éve Szegeden további eseményei, és az azokon készült fotók elérhetőek a kar honlapján.


Galéria:


X._Tobbnemzetisegu_allamok_keletkezese_es_felbomlasa_Kozep-Europaban_konferencia








Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek