Bezár

SZTE JGYPK Hírarchívum

OF3_3583-Panoslide

Ünnepi ülés Prof. Dr. Nánai László születésnapja alkalmából a JGYPK-n

Ünnepi ülés Prof. Dr. Nánai László születésnapja alkalmából a JGYPK-n

2018. május 25.
2 perc

2018. május 24-én tartotta az SZTE JGYPK az Ünnepi Ülését Prof. Dr. Nánai László 70. születésnapja alkalmából.

A Professzor urat először Farkas Zsuzsa tanszékvezető köszöntötte, aki többek között Nánai László életéről és munkásságról, elismeréseiről és díjairól beszélt. Őt követte Döbör András, karunk dékánja, aki szintén gratulált a Professzor Úrnak, majd kiemelte, milyen különleges ünnepség ez a mai, hiszen idén ünnepli a JGYPK Szegedre kerülésének 90. évfordulóját, és idén töltötte be Nánai László a 70. születésnapját. Külön gratulált a Professor Emeritus címhez is.


A köszöntőket követték Prof. Dr. Szatmári Sándor intézetvezető (SZTE TTIK), Prof. Dr. Hopp Béla tanszékvezető (SZTE TTIK), Prof. Dr. Bálint Ágnes (Temesvári Nyugati Tudományegyetem), Dr. Benkő Zsolt István intézetvezető (SZTE JGYPK), Dr. Fábián László, tudományos munkatárs (MTA SZBK) és Dr. Sós Katalin főiskolai docens (SZTE JGYPK) előadásai.


Nánai László Csopakon született, és úgy gondolta, majd édesapjához hasonlóan vasutasként fog dolgozni. Mivel egy vasutas iskola volt csak Magyarországon, így Szegedre került, ám itt kiderült, hogy színtévesztő, ezért nem folytathatta vasutas tanulmányait. Az Egyetemi Gyakorlati Gimnáziumban érettségizett végül, és itt már tudta, hogy fizikus lesz. Szegedről Szentpétervárra került, ahol 6 évet töltött az egyetemen. Haza már Szegedre jött, ahol a Természettudományi Kar Kísérletfizikai Tanszékén helyezkedett el. Elmondása szerint, itt már nyilvánvalóvá vált, hogy a lézerekkel szeretne foglalkozni. 1998-ban került a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Fizikatanszékére.


Publikációi témáit tekintve a lézerfény anyagkölcsönhatáshoz köthetőek. Kutatási területei közé tartoznak a lézer fények és anyag kölcsönhatások, lézeres leválasztás, lézeres plazma, lézeres nanostruktúrák, nem lineáris, nem egyensúlyi folyamatok, és kooperatív jelenségek vizsgálata.


Szívből gratulálunk mind 70. születésnapja alkalmából, mind a Professor Emeritus címhez!


Galéria:


20180524.nanai70














Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek