Bezár

SZTE JGYPK Hírarchívum

Együttműködési keretmegállapodást kötött a Kar Gyógypedagógus-képző Intézete az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével

Együttműködési keretmegállapodást kötött a Kar Gyógypedagógus-képző Intézete az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével

2018. június 01.
2 perc

Immár 2 éve tart az együttműködés az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete és az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége között.

Az együttműködés keretében a két szervezet munkatársai közösen tartanak órákat a gyógypedagógus-képzésben részt vevő hallgatóknak. Ezt az oktatási módszert a fogyatékosságtudomány participatív oktatásnak nevezi: az oktatói feladatok ellátásában egyenrangú félként értelmi sérült személyek is részt vesznek.

Az oktatás célja, hogy hozzájáruljunk a könnyen érthető kommunikáció hazai elterjesztéséhez. A módszer abban segíti elsősorban az értelmileg akadályozott személyeket, hogy jobban és könnyebben megérthessék a sokszor nagyon bonyolultan fogalmazott szöveget.

Az együttműködést írásbeli keretmegállapodásban formalizálták, melyet a Gyógypedagógus-képző Intézet részéről prof. dr. Pukánszky Béla, intézetvezető egyetemi tanár úr, az ÉFOÉSZ oldaláról pedig Gyene Piroska, elnök asszony írtak alá. Az ünnepélyes aláírási ceremónián részt vett Bercse László is, az ÉFOÉSZ társelnöke.

Az együttműködési szándék az oktatási feladatokon túl képzésfejlesztésre, kutatási tevékenységre, illetve nemzetközi projektek szervezésére, valamint ezekhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységekre terjed ki. Az együttműködési keretmegállapodás 3 tanévre szó, ami meghosszabbítható.

A találkozó a közös munka eredményeinek a bemutatásával folytatódott. A gyógypedagógus hallgatók könnyen érthető és értelmezhető, könnyen olvasható kiadványokat készítettek értelmileg akadályozott, illetve autista személyekkel közösen. Elkészült egy 100 oldalas útmutató, melyből a kosárfonás folyamatát lehet megismerni. További két olyan kiadvány készült, amelyek könnyen érthető meséket tartalmaznak, a hallgatók által készített illusztrációkkal.

Bízunk abban, hogy ez az együttműködés valóban hozzájárulhat a könnyen érthető kommunikáció hazai elterjesztéséhez, népszerűsítéséhez.


Galéria:

20180517.gyogyped.megallapodas.alairas

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • ápr
    25
    SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, főépület Bor Pál terem (1154-es terem)
    15:00 - 18:00
    SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, főépület Bor Pál terem (1154-es terem)
    15:00 - 18:00

Kapcsolódó hírek