Bezár

SZTE JGYPK Hírarchívum

OF3_1255ss

Döbör András: Sajtópolitika és politikai sajtó Magyarországon (1780-1840)

Döbör András: Sajtópolitika és politikai sajtó Magyarországon (1780-1840)

2018. május 11.
2 perc

Egyetemi Tavasz programsorozat részeként mutatta be nemrég megjelent, Sajtópolitika és politikai sajtó Magyarországon (1780-1840) című kötetét Döbör András sajtótörténész.

2018. május 10-én a Szegedi Tudományegyetem Klebersberg Könyvtárának AudMini termében tartotta Döbör András, karunk dékánja a nemrégiben megjelent, Sajtópolitika és politikai sajtó Magyarországon (1780-1840) című kötetének bemutatóját. A beszélgetőpartnere Miklós Péter történész, főiskolai docens, a Hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője, valamint karunk oktatója volt. A beszélgetés során a kötet szerzője olyan kérdésekre adott választ, mint például milyen források alapján dolgozott, hogyan rendszerezte a könyv alapjául szolgáló 4 hírlap cikkeit, valamint miként elemezte különböző lapok tartalmát.


Döbör András sajtótörténész A Magyar Hírmondó (1780), a Magyar Kurir (1786), a Hadi és Más Nevezetes Történetek (1789) és a Jelenkor (1832) című hírlapok elemzésével próbált képet kialakítani a kor politikai hírlapírásáról. Arra is kíváncsi volt, hogy a különböző témák hogyan jelennek meg a politikai térben ezekben a lapokban. A kutatása során új forrásokat használt, a cikkek és azok tartalmának vizsgálatára egy nem túl gyakori módszert alkalmazott. Az írásokat adatbázisba rendezte a hírlap, a téma, a tartalom és a lehetséges műfaj alapján. A könyvbemutatón elmondta, hogy ezekben a lapokban már megjelennek a színes, bulvár hírhez hasonló írások is, sőt találunk kommentárokat és glosszákat is.


Miklós Péter kérdésére reflektálva elmondta, hogy a politikai hírlapírás mindig is érdekelte, szívesen kutat ebben a témában. A könyvre vonatkozóan pedig elhangzott, hogy a reformkori és polgárosodás kori magyar hírlapírás történetét és a kormányzati sajtópolitika milyenségét igyekezett feltárni az olvasó előtt. Választ keresett arra a kérdésre is, hogy a politikai újságírás hogyan segítette elő a polgárosodást és a közélet átalakulását. Fontosnak tartja a cikkek témáján túl továbbá azt is, hogy kik a különböző írások szerzői, nekik mi a véleményük, illetve tulajdonképpen mi az akkori közvélemény.


ID22-303302



Galéria:

20180510.dobor.kotetbemutato.tik



Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek