SZTE JGYPK Friss hírek

|<(1) <(3) 4 5 [6] 7 8 (9)> (19)>| 
2021. április 04.
2021. április 01.

Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Ének-zene Tanszék oktatóinak új könyveit mutatják be ZOOM-on 2021. április 12-én, hétfőn 18 órai kezdettel.

2021. március 31.

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Boldogasszony sugárúti főépületének harmadik emeletén található Magyarország egyik kiemelkedő tudomány- és oktatástörténeti jelentőséggel bíró természettudományi gyűjteménye, az Interaktív Természetismereti Tudástár. A tudástár a múzeumok elzártsága helyett interaktív foglalkozásokra és bemutató órákra is várja az érdeklődőket. A következőkben betekintést nyújtunk a tudástár biológia tárába, bogárgyűjteményébe és könyvtárába. A biológia tárba lépve először a foglalkoztató terembe jutunk ahol régi korhű fenyőasztalok mellett lehet különböző biológiai témakörű foglalkozásokon részt venni.

2021. március 05.

A pályázat célja az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.

2021. március 31.

Ha létezik igazán szerethető előadó, ha van olyan zenepedagógus, akinek a kedvéért emberek százai, ezrei hajlandóak énekelni, akkor dr. Tóth Árpád ez az Ember. Megtisztelő számunkra, hogy április 6-án, Húsvét utáni kedd estén újra vendégünk lesz ez az "energiabomba", a zseniális karnagy, egyetemi és középiskolai tanár, dr. Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője, a Kórusok Éjszakája megálmodója és főszervezője.

2021. március 25.

Jövő kedden humoros, könnyed stílusú, mégis mély tartalommal bíró előadással folytatódik a Mentor(h)áló nagy sikerű Pedagógiai esték c. sorozata. A március 30-i előadás témája igazi "slágertéma": az otthonról hozott családi minták, előadónk pedig a sorozat egyik legnépszerűbb előadója, Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus.

2021. március 24.

A digitalizáció növekvő igénye nagymértékben átalakítja az egész életen át tartó tanulás (LLL) folyamatát. Az online platformokon tanulás iránti dinamikusan növekvő igények kiszolgálásán sok tízezer kisebb-nagyobb cég mellett olyan óriások is felnőttek, mint a Coursera vagy a Khan Academy. Az iskolarendszerű és az iskolán kívüli képzések olyan, nemzetközileg elfogadott tartalomfejlesztési és módszertani szabványok létrehozását is megkövetelték, mint a MOOC, vagy a NSQOL. Emellett a képzésekhez való helyfüggetlen és egyre olcsóbb hozzáférésnek, valamint az üzleti világ átalakulásának köszönhetően előtérbe kerültek a rövid távú képzések.

A COVID-19 validálta a digitális tanulás módszertanát és értékelési kultúráját. Az egész életen át tartó tanulás új paradigmáját (LLL 4.0) éljük. Az ehhez kapcsolódó motivációs rendszer, a belső és külső motiváció egyensúlya a felsőoktatás tanulási-oktatási folyamatainak újra gondolását igényli. Az egész életen át tartó tanulásban való részvétel növelése és a hozzáférés javítása is erősíti az oktatási innovációt és tanulást támogató stratégiák bevezetését.

2021. március 22.

Karunk Boldogasszony sugárúti Főépületének harmadik emeletén található Magyarország egyik kiemelkedő tudomány- és oktatástörténeti jelentőséggel bíró természettudományi gyűjteménye, az Interaktív Természetismereti Tudástár. A tudástár a múzeumok elzártsága helyett interaktív foglalkozásokra és bemutató órákra is várja az érdeklődőket. A következőkben a tudásár nem mindennapi folyosóiba nyújtunk betekintést.

2021. március 22.

Az április 13-14-én megvalósuló II. Online SZTE Karriernapok előtt és azzal párhuzamosan olyan online előadásokkal, tanácsadásokkal és workshopokkal várja a hallgatókat az SZTE Karrier Iroda, melyek nagyban hozzásegítenek az aktuális munkaerő-piaci információk begyűjtéséhez és a munka világába való sikeres kilépéshez.

2021. március 18.

Jövő kedden "újabb nagyágyúval" folytatódik a népszerű sorozat - egy kivételes sportpályafutás, egy rendkívül rokonszenves előadó, egy izgalmas és érdekes előadás következik a 8.000 méter feletti világról. Március 23-án, kedden este a Mentor(h)áló és az IH "virtuális színpadán" Magyarország legismertebb expedíciós hegymászója, KLEIN DÁVID online előadása következik!

2021. március 16.

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Boldogasszony sugárúti Főépületének harmadik emeletén található Magyarország egyik kiemelkedő tudomány- és oktatástörténeti jelentőséggel bíró természettudományi gyűjteménye, az Interaktív Természetismereti Tudástár. A Tudástár a múzeumok elzártsága helyett interaktív foglalkozásokra és bemutató órákra is várja az érdeklődőket. A következőkben egy rövid visszatekintést teszünk a Tudástár történetében, valamint bemutatjuk a tár ökológiai gyűjteményét.

2021. március 17.

Váróczy Viktória és Tiszai Luca új kötete az alábbi kérdésre keresi a választ: Vajon a média visszatükrözi vagy formálja a társadalom értékrendjét? A fogyatékosság megítélése az elmúlt évtizedekben sokat változott. Míg régebben bevett gyakorlat volt az „épek” és a „fogyatékosok” csoportja közé éles határvonalat húzni, és a fogyatékosságot egyfajta hiányállapotnak, betegségnek tekinteni, a mai szemlélet az emberi sokféleség egyenrangú formáját látja benne.

2021. március 17.

A Fesztivál Önkéntes Központnál számtalan olyan fiatal önkénteskedik, akikre érdemes odafigyelni, mert olyan elhivatottság és tenni akarás jellemzi őket, ami példaértékű lehet bárki számára. A hét önkéntese, Oszterman Fanni is egy közülük!

2021. március 17.

Áder János köztársasági elnök Prof. Dr. Gulyás László kollégánk részére adományozott kitüntetést 2021. március 15-én. Gratulálunk!

2021. március 16.

A Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter, Miniszterelnökség (mint Támogató) megbízásából a Nemzeti Tehetség Központ Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Nemzeti Tehetség Központ) felhívást tesz közzé a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj elnyerésére, a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakemberek, tehetségsegítők és tehetséggondozó szervezetek erkölcsi és anyagi elismerése céljából.

2021. március 11.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési, Felnőttképzési és Továbbképzési Intézetének Mozgóképkultúra Szakcsoportja és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság Állampolgári Kompetenciák Munkabizottsága 2021. március 19-én online tudományos konferenciát rendez Média, közösség, történet címmel.

2021. március 10.

Ötletversenyt hirdetnek a fenntarthatóság iránt érdeklődő diákok, egyetemisták, fiatal munkavállalók, innovátorok részére. Olyan innovatív projektjavaslatokat várnak, amelyek segíthetnek csökkenteni a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság, valamint kísérőrendezvényeinek karbonlábnyomát.

2021. március 09.

A hosszú és kényszerű hallgatás után végre egy IGAZÁN JÓ HÍR: március 16-án, kedden este - online térbe költözve - újraindulnak a Mentor(h)áló Pedagógiai esték előadásai!

2021. március 09.

A Jászkarajenői Művelődési Ház igazgatói posztját 2020. augusztus 1.-től Dombóvári István humorista tölti be, akivel a Művelődési Máz vezetéséről és a humorista karrierjének ide vezető pontjairól beszélgettünk.

2021. március 09.

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázatot hirdet a folyó kutatásaihoz kapcsolható, gyógyszeripari tárgyú innovációk felkarolására.

2021. március 03.

Dr. Döbör András dékán úr 2021. március 10. (szerda) 14:00-16:00 óra közötti időtartamra oktatásmentes dékáni szünetet engedélyezett.

2021. március 03.

A Szegedi Tudományegyetemen Juhász Gyula Pedagógusképző Karának sport- és rekreációszervezés szakán másodéves hallgató, a Bajnokok csapatának tagja volt a TV2 vetélkedőjében. Csoporttársai mellett tanáraitól is kapott biztatást a műsorral kapcsolatban, amiben életre szóló élményekkel gazdagodott.

2021. március 01.

A Délvidék Kutató Központ, a Délvidéki Szemle folyóirat, a Bácsország Vajdasági Honismereti Szemle folyóirat, a SZAB Délvidék Kutatóközpont Munkabizottsága és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Fejezetek a Délvidék múltjából címmel nemzetközi történettudományi és művelődéstörténeti konferenciát szervezett bejelentés alapján folytatott felnőttképzés formájában február 25-én az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Boldogasszony sugárúti Főépületében. A vírushelyzet miatt a szakmai továbbképzési konferenciát a járványügyi szabályok betartásával hibrid, azaz jelenléti és online részvétel biztosításával valósították meg. A jelenléti előadásokat is online módon közvetítették a résztvevők számára.


2021. február 24.
2021. március 10-én 14.00 órai kezdettel online értekezletet tart Dr. Döbör András dékán úr karunk dolgozói részére.
2021. február 24.

A feladatgyűjtemény célja, hogy kipróbált, jól alkalmazható feladatokkal segítse az óvodai és alsó tagozatos gyermekek angol nyelvi fejlesztést.

2021. február 23.

Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete szeretettel meghív minden érdeklődőt a Logopédia Európai Napja alkalmából szervezett "Gondolatok a beszédről" című online rendezvényére.

2021. február 22.

A zászló és a címer egy közösség, egy nemzet összetartozásának jelképei. Számunkra, magyar emberek számára különös jelentőséggel bírnak. Ennek legfőbb oka, hogy bár Magyarország határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival, a nemzet nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységes. Ennek az összetartozásnak – a Himnusz mellett – a legfontosabb jelképei a magyar zászló és a nemzeti címer. A Magyar Országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjául, így összetartozásunk egyik legfontosabb ünnepéül március 16-át jelölte ki. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely küldetéséből eredően az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – a Kárpátmedencében, illetve a világban szétszórtan élő, valamennyi magát magyarnak valló óvodás, diák és egyetemista számára pályázatot hirdet.

2021. február 22.

A táborba azoknak a gyermekeknek a jelentkezését várjuk, akik különösen érdeklődnek a természettudományok iránt, szívesen megismerkednének az Interaktív Természetismereti Tudástár gazdag gyűjteményével, kipróbálnának kémiai, fizikai, biológiai kísérleteket, örömmel vennének részt olyan kiránduláson, amely során az ott élő növényeket, állatokat figyeljük meg, mindezt élményszerűen, játékokkal, kézműves foglalkozásokkal kiegészítve.

2021. február 18.

A Magyar Formatervezési Tanács nevében eljáró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala meghirdeti a 2021. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. társfinanszírozásában, a Vasúti Műszaki Vizsgálóközpont Zrt. szervezési lebonyolítói és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság pénzügyi lebonyolítói közreműködésével.

A pályázat határideje: 2021. április 1., csütörtök éjfél

2021. február 16.

A Délvidék Kutató Központ, a Délvidéki Szemle folyóirat, a Bácsország Vajdasági Honismereti Szemle folyóirat, a SZAB Délvidék Kutatóközpont Munkabizottsága és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Nemzetközi történettudományi és művelődéstörténeti konferenciát szervez FEJEZETEK A DÉLVIDÉK MÚLTJÁBÓL címmel 2021. február 25-én.

2021. február 04.

Elhunyt Dr. Isky László kollégánk, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricse községben született 1941. július 7-én. 1963-ban a Szegedi Tanárképző Főiskolán, matematika–kémia–testnevelés szakos általános iskolai tanárként végzett, majd tanulmányait folytatva 1967-ben a Magyar Testnevelési Főiskolán középiskolai testnevelő tanári diplomát is szerzett.

2021. január 08.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési, Felnőttképzési és Továbbképzési Intézetének Mozgóképkultúra Szakcsoportja és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság Állampolgári Kompetenciák Munkabizottsága 2021. március 19-én tudományos konferenciát rendez Szegeden Média, közösség, történet címmel.

2021. január 27.

Cserbik Rita az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék képalkotás szak végzős hallgatója, akinek a Magyar Kultúra Napja alkalmából online kiállítás nyílt a festményeiből. Rita a szegedi Eötvös József Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, ahol sok éves hagyomány a kiemelkedő eredményeket felmutató tanulók grafikai, festészeti és fotográfiai tárlatainak megrendezése.

2021. január 25.
2021. január 26.

Kérdezz tőlünk élőben az SZTE Online Nyílt Napján 2021. január 28-án!

2021. január 26.

A Magyar Nemzeti Bank Oktatási Klub ismét tanulmányi versenyt hirdet a Kárpát-medence valamennyi magyar egyetemi hallgatójának, amely a járványhelyzet társadalmi és gazdasági hatásaival foglalkozik.

2021. január 21.

Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem és a MAZSIHISZ pályázatot hirdet egyetemi hallgatók számára. A pályázat célja olyan egyetemi hallgatók tudományos munkájának elismerése és további kutatásainak bátorítása, akik zsidó történelemmel, kultúrával szeretnének foglalkozni.

2021. január 15.

Pilcz Roland képregénykészítővel beszélgettünk a képregények világáról.

2021. január 04.

Gardi Dominika, igazi megszállott görkorcsolyázó, aki – Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon folytatott a tanulmányai mellett – éjt nappallá téve edz, és versenyekre jár. Kitartó munkájának köszönhetően mára Európa legjobbjai között tartják számon. Kivételes teljesítményének eredménye a többszörös európai és a világbajnoki helyezések mellett az, hogy idén Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Szeged Sportolója díjjal tüntette ki.

2020. december 23.
Idén rendhagyó formában vett részt karunk az SZTE Nyílt Napján.
2020. november 25.
2020. december 11.

A JGYPK Tankönyvmúzeum az emlékeket őrző könyvtár szellemi közegét kihasználva olyan új előadássorozatot indít, amelynek keretében ismert, vagy kevésbé ismert, de mindenképpen közérdeklődésre számot tartó témákat szokatlan megközelítésből, új nézőpontból, vagy éppen az érdekességek szintjén mutat be.

2020. december 14.

Konferenciát szervez 2021 tavaszán az SZTE JGYPK Művelődéstudományi Intézetének KAPOCS multidiszciplináris kutatócsoportja, hogy teret adjon a 21. század első két évtizede egyik legvitatottabb jelenségének, a globalizáció és a helyi kultúrák viszonyának sokszempontú megvitatására

2020. november 23.

A SZAB Állampolgári Kompetenciák Munkabizottsága és az SZTE JGYPK Magyar és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke 2020. november 6-án rendezte meg A kommunikáció színterei című online konferenciáját. A szervezők által meghatározott tematika tág teret biztosított az előadók számára: a kommunikáció színterein ugyanis számtalan probléma, kérdéskör vár megoldásra. Ezekből jó néhányat felvetettek és kifejtettek a konferencia résztvevői: a tanszék oktatói, alkalmazott nyelvész, illetve nyelv- és beszédfejlesztő szakos hallgatói és a társtanszékek oktatói.

2020. november 17.

Változás az SZTE Klebelsberg Könyvtár nyitvatartásában.

2020. november 17.

A Boldogasszony sgt 6. szám alatt található épület 2020. november 16-tól megváltozott nyitvatartással látogatható.

2020. november 16.

A Rajz-művészettörténet Tanszék megrendülten fogadta a hírt, hogy Papp György tanár úr 2020. november 7.-én, 84 éves korában elhunyt.

2020. november 16.

A JGYPK Tankönyvmúzeum az emlékeket őrző könyvtár szellemi közegét kihasználva olyan új előadássorozatot indít, amelynek keretében ismert, vagy kevésbé ismert, de mindenképpen közérdeklődésre számot tartó témákat szokatlan megközelítésből, új nézőpontból, vagy éppen az érdekességek szintjén mutat be.

2020. november 16.

Letölthető az egészségügyi válsághelyzet során a Szegedi Tudományegyetemen alkalmazandó szabályokról szóló 6/2020. (XI.16.) sz. rektori-kancellári együttes utasítás és a magán és hivatalos célú utazásokkal összefüggő szabályokról szóló 11/2020. (XI.16.) sz. rektori-kancellári körlevél.

2020. november 14.

2016-ban indították útjára az Új Nemzeti Kiválósági Programot, melynek célja, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, kutatói kiválóságot támogassa. Az idei évi program egy, a díjazottaknak megrendezett konferenciával zárult.

|<(1) <(3) 4 5 [6] 7 8 (9)> (19)>|