SZTE JATIK

Felvételi 1x1: Mi az HÖK, EHÖK, TO, HSZI?

Szolgáltató egyetem az SZTE. Többféle adminisztrációs és szolgáltató egység segíti a szegedi egyetemistákat. De vajon mit takarnak ezek a rövidítések: HÖK, EHÖK, TO, HSZI? Olvass tovább, és megtudod!

Adminsztárciós, szociális és egyéb, a hallgatót érintő ügyben az SZTE többféle szolgáltató egysége nyújt támogatást az egyetemistának.

HÖK (Hallgatói Önkormányzat)

A Szegedi Tudományegyetemen is működik hallgatói önkormányzat, azaz HÖK. A HÖK egy település önkormányzatának másolatának is felfogható. A hallgatókat „HÖK-ösök” képviselik, akiket a diákok választanak meg maguk közül. Ők képviselik a diákság érdekeit például a Kari Tanácsban, a Szenátusban, valamint a különböző egyetemi bizottságokban. Minden egyes egyetemi kar rendelkezik saját HÖK-el. Ez hidat képez hallgatók és az oktatók, valamint az intézmény vezetése között. Ezen kívül pénzügyi szolgáltató feladatot is ellátnak, valamint a kollégiumi felvételi, a támogatások és ösztöndíjak odaítélése is a munkájuk nyomán valósul meg, hiszen a HÖK-ön belül számos bizottság működik, amelyek különféle feladatok ellátásáért felelősek. Mindemellett a „HÖK-ösök” számtalan kulturális és sportesemény szervezéséért is felelősek, mint a gólyabál vagy kari bálok. Az SZTE honlapján a különböző HÖK-ök elérhetőségei.

 

EHÖK (Egyetemi Hallgatói Önkormányzat)

A hallgatók egyetemi szintű képviseletét az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat látja el. Az EHÖK-nek eltérő kari szabályzatok között, különböző struktúrákban kell megtalálnia az érdekérvényesítés és szolgáltatásnyújtás leghatékonyabb módszereit. Az EHÖK legfelsőbb szerve a Választmány, mely az elnök által kiírt időpontokban ülésezik, míg az operatív jellegű határozatok a szervezet Elnökségében születnek, heti rendszerességgel. Az adminisztráció és ügyeleti rendszer fenntartását az EHÖK Iroda végzi (Szeged, Szentháromság utca 34).

 

TO (Tanulmányi osztály)

A Tanulmányi Osztály, azaz a TO - nevéhez híven - a hallgatók képzés alatt felmerülő tanulmányi problémáit hivatott orvosolni. Az SZTE minden egyes karának megvan a maga TO-ja, ahová a hallgatók a megadott nyitva tartás alatt fordulhatnak. A Tanulmányi Osztályon információt kaphatsz a képzésed teljesítésének követelményeiről, a záróvizsgáról, szakváltásról/leadásról, szakosodásról, a diplomaosztóról, a költségtérítéses átsorolásról, a hallgatói jogviszonyról, kreditátvitelről/pótlásról, itt kérheted ki és adhatod le a fontos dokumentumokat, és ide fordulj, ha problémát észlelsz az ETR-ben vagy a kurzusfelvételben.

Az SZTE egyes kari tanulmányi osztályainak elérhetőségét itt találod meg.

 

HSZI (Hallgatói Szolgáltatói Iroda)

A Szegedi Tudományegyetemen a Hallgatói Szolgáltatói Iroda, azaz a HSZI olyan központi egység, ahol az összes kar hallgatója egységes szolgáltatásban részesül. Az SZTE TIK (Szeged, Ady tér 10.) átriumában található Iroda 2000. júliusában jött létre, és a feladata, hogy az egyetem szervezetén belül elvégezzen minden olyan adminisztrációs és szolgáltatási tevékenységet, amely a hallgatói pénzügyekkel (ki- és befizetések) és a diákigazolványokkal kapcsolatos, valamint rész vegyen a hallgatói szolgáltatások tervezésében, bevezetésében és működtetésében. A Hallgatói Szolgáltatói Iroda elérhetősége.




esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.




nogradi-eszterNógrádi Eszter – GTK: kereskedelem és marketing

Ha szeretnéd, hogy diplomád bárhol a világon megállja a helyét, az SZTE-t csak ajánlani tudom! Sokat kell tanulni, de megéri. Rengeteg kikapcsolódási lehetőség vár és a közösségi élet is szuper. A képzés rendkívül hallgató-központú, kellemes és segítőkész mindenki, az oktatók szakmailag rendkívül felkészültek.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.