Menyhei Szabolcs

Menyhei-Szabolcs_1


Menyhei Szabolcs mozifilmek vizuális effektjeivel foglalkozik. Olyan nagysikerű produkciókon dolgozott már, mint a Star Wars, az Ant-Man, Wonder Woman, Harry Potter és a Thor 2.


Menyhei Szabolcs Kecskeméten született 1980-ban. Már kisgyerekként rengeteget festett, rajzolt, a művészet nagyon korán a kifejezési eszközévé vált. A Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskolában kezdte tanulmányait, majd a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz-angol szakán végzett. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen másoddiplomát szerzett. Pályakezdőként rajzot és művészettörténetet tanított, mellette szabadúszóként rajzfilmeken kezdett dolgozni. 2011 óta aktív részese a filmiparnak. Tíz évvel ezelőtt egy munkalehetőség okán Londonba költözött, ahol az elmúlt évtizedben olyan filmek vizuális effektjein dolgozott, mint a Star Wars, az Avengers (Bosszúállók), a Tenet, vagy az Ant-Man (A Hangya). Jelenleg a DNEG Feature Animation részlegén vezető artist pozícióban dolgozik.


2021-ben a Tenet című film vizuális effektjeiért előbb BAFTA-díjat, majd Oscar-díjat nyert az a csapat, amelynek Menyhei Szabolcs is tagja.


Korábban így nyilatkozott diákéveiről és az SZTE-n szerzett tapasztalatairól:

"Az SZTE-n szerzett tudásom jó alap volt. Az angol szak és a rajz tanszéken szerzett tudásom sok mindenben segített. Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy Lázár Pál tanítványa lehettem. Szegedről a diákévek után nagyon nehéz szívvel jöttem el."


(Forrás: SZTEmagazin, KecsUp)