Háy János

fe_800_500_hay_janos_1


Háy János József Attila-díjas magyar író, költő, festő, illusztrátor.


Kisgyermekként a vámosmikolai évek meghatározóak voltak a számára, 1974-től, vagyis gimnáziumi éveinek megkezdésétől mégis Budapest töltötte be a központi szerepet Háy életében. A fővárosban belevetette magát a kortárs alternatív kultúrába, és itt vett részt első ízben olyan rendezvényeken, melyek nagy hatással voltak későbbi munkásságára (zenei és képzőművészeti programok). A gimnáziumban erősen vonzotta az irodalom, azonban a rossz jegyek eltántorították attól, hogy később ebben az irányban folytassa felsőfokú tanulmányait.


Többszöri próbálkozás után 1981-ben felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar orosz–történelem szakára, ahova akkori szerelme, későbbi felesége miatt adta be a jelentkezést, aki angolt tanult az intézményben. Ugyanebben az évben Háy szegedi barátaival megalapította élete első és egyben utolsó rockzenei együttesét, az Originál Lágert, azonban a zenekar egy éven belül néhány demofelvétel után felbomlott. Bár az író felhagyott a zenéléssel, a zene iránti rajongása a mai napig megmaradt.


1985-ben végezvén felsőoktatási tanulmányával az 1982 óta publikáló Háy irodalmi periodikát indított útjára néhány barátjával Narancsszívszonett címmel. A szamizdat csupán nyolc számot ért meg. Az 1989-es év több szempontból is fordulópont Háy János életében. Ekkor hagyott fel a tanári pályával, ebben az évben kezdett el szerkesztőként dolgozni több kiadónál is (Holnap, Pesti Szalon, Palatinus), mely könyvkiadóknál egészen 2004-ig szerkesztett, valamint 1989-ben jelent meg első verseskötete Gyalog megyek hozzád sétálóúton címmel. A kötet az 1976-tól 1985-ig terjedő írói időszakot zárja le, híres nyitómondata pedig: „Háy János nevű személy nem létezik”. A Gyalog megyek… után 17 könyve jelent meg, köztük Dzsigerdilen című regény, amely prózaíróként és A Gézagyerek, amely drámaíróként tette elismertté.


Háy nem hagyott fel a képzőművészettel, több ízben jelentek meg rajzai és festményei, ezen felül maga illusztrálja könyveit, készíti el azoknak borítóit.


(Forrás: Wikipédia)